For at tilføje
frikadellerne ekstra smag, farve og bid har vi vendt finthakket bladselleri i
farsen ellers er opskriften næsten som på mormors tid.
4 personer. Arbejdstid:
45 min. Koge/stegetid: 20 min. Frikadellerne kan fryses
#
Frikadeller:
400 g filet af
lyssej (eller mørksej eller torsk)
1 tsk groft salt
1 lille løg
1 æg
2 spsk kartoffelmel
½-1 dl mælk eller
fløde
friskkværnet peber
2 stilke bladselleri
med blade
25 g smør
1-2 spsk olie
Sauce:
25 g smør
2 spsk hvedemel
2½ dl mælk
4 spsk pickles
1 bundt persille
1 æg (eller 2
æggeblommer, evt. pasteuriserede)
paprika
salt og peber
Tilbehør:
kogte eller stegte
kartofler
dampede eller
ovnbagte grønsager
*
FRIKADELLER:
Hak fiskekødet groft
med en kniv eller i en foodprocessor.
Læg det i en skål,
og rør det grundigt med salt.
Pil løget og riv det.
Rør det i farsen sammen med æg, kartoffelmel og mælk.
Krydr farsen med
peber, og tilsæt finthakket bladselleri.
Lad farsen trække i
køleskabet i 20-30 min.
Rør farsen igennem,
og tilsæt evt. lidt mere mælk om nødvendigt.
Form til ca. 12
frikadeller med en ske dyppet i koldt vand.
Steg dem på en
middelvarm pande med smør og olie i 4-5 min. på hver side.
SAUCE:
Lav en opbagning af
smør og mel, og rør mælken i lidt ad gangen.
Kog saucen igennem i
5-8 min.
Afdryp pickles i en
sigte over en skål, og hak den groft.
Skyl persillen og
hak den.
Smag saucen til med
den afdryppede pickleslage.
Pisk æg eller
æggeblommer sammen i en skål, og pisk den varme sauce i lidt ad gangen.
Hæld saucen tilbage
i gryden, og tilsæt hakket pickles og persille.
Smag til med
paprika, salt og peber.
TIPS: Saucen må ikke koge efter, at den er rørt med æg.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin