Navn: Mørksej
Engelsk: Saithe/coalfish
Latin: Pollachius virens
Sæson
Hele året
Højsæson: Juni - Sep/Dec
Kendetegn:
Sej eller mørksej som den er mere kendt som er i tæt familie
med lyssejen. Det kan umiddelbart være svært at se forskel, men den er der.
Den har et kraftigt underbid og ingen eller næsten ingen skægtråd. Ryggen er
næsten sort og har et svagt blåligt eller grønt skær. Sidelinjen er lys og lige
og bugen er hvid. Kødet er lidt fastere end torskens og er let brunlig set i
forhold til torskens hvide kød.
Levested:
Mørksej lever i det nordlige Atlanten og et af de vigtigste
fangstområder er Norges kyster. De lever omkring skibsvrag og ned til 250
meters dybde.
Føde:
Krebsdyr, brislinger, sild og yngre artsfæller er blandt de
dyr som sejen æder. Den har mange gællegitterstave i gællebuerne, som effektivt
sier smådyr fra vandet.
Størrelse:
Mørksejen har et mindste fangstmål på 40 cm. Den kan blive
op til 130-160 cm lang og veje op til ca. 30 kg.
Kønsmodning:
Sejen bliver kønsmoden når den er 5-10 år og gyder omkring 4
millioner æg i perioden februar til april. Gydningen sker i 100-200 meters
dybde, vandet skal være saltholdigt og have en temperatur på 6-8 grader.
Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever
nær bunden)
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Mørksejen kan anvendes dampet, kogt, stegt, grillet, røget, saltet og
tørret.
Mørksejen kan sagtens erstatte både torsk og lyssej som begge er en dyrere
fisk.
Prøv fx fiskefrikadeller lavet på mørksej og masser af friskhakkede
krydderurter. Servér dem med frisk pasta vendt i en let flødesovs med lidt
hakket dild og en masse dejligt dampede grønsager.
Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 340 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 19,3 g | 97 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 3 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 79,5 g | | |