På det sydlige Sjælland har man tidligere brugt at lave gås eller and med brunkål. Denne ret er imidlertid, som så mange andre gamle retter ikke længere i brug.
1 and eller gås
Æbler eller pærer til fyld
Syltede sveskeblommer eller udblødte svesker til fyld
Farin eller sukker
1 hvidkålshoved
Fjerkræet gøres i stand og det meste af fedtet fjernes.
Fyldes med æbler eller pærer med skrællen på, syltede sveskeblommer eller udblødte svesker.
Steg anden eller gåsen ved 175°C og beregn ca. 50 min. pr. kg steg.
Temperaturen skal være 75°C ved lårbenet, når den er færdig.
Det udtagne fedt smeltes i en gryde sammen med sukker eller farin.
Stokken fjernes på hvidkålen og hovedet skæres i 8 stykker (ikke snittet), hvorefter kålstykkerne brunes i sukkerfedtet.
Vand tilsættes og kålen koges mør under låg i 1 ½ til 2 timer.
And eller gås parteres og serveres med fyldet og brunkålen.