Tallerkenmodellen - en enkel måde at planlægge sit hovedmåltid. Her viser vi, hvor stor plads de forskellige dele af måltidet bør have på tallerkenen. Hvis du sammensætter dine måltider efter tallerkenmodellen, får du en god balance i maden. Bliver du ikke mæt af de foreslåede portioner, spiser du først og fremmest mere brød, kartofler, pasta eller ris. Hvis man vælger næsten samme mad, men i andre mængder (meget kød og lidt grønsager) bliver næringsstofindholdet i måltidet ringere, se nedenstående:
Et måltid komponeret efter tallerkenmodellen:
Næringsindholdet er i 1 hakkebøf, løg 75 g, kartofler 135 g, råkostsalat 80 g, knækbrød 15 g, blød plantemargarine 3 g, 1 æble
kj 2470, kcal 590, fibre 11,8 g, fedt 19,7 g (29E%), mættet fedt 5,Og, flerumættet fedt 6,3g, P/S 1,3, kolesterol 53mg.
Samme måltid men med meget kød og fiberfattigt tilbehør:
Næringsindholdet er i 2 hakkebøf, løg 75 g, kartofler 135 g, flødesauce 1 dl, tomat 30 g, salat 10g, franskbrød 60 g, blød plantemargarine 10 g
kj 4180, kcal 995, fibre 6,8g, fedt 53,7g (48E%), mættet fedt 17,8g, flerumættet fedt 14,6g, P/S 0,8, kolesterol 140mg.