Beslut dig
Du, som læser »♥-venlig«, har måske problemer med enten blodfedtet, blodtrykket eller vægten. Beslut dig for selv at ændre det.
Sæt nogle delmål op, når det drejer sig om at ændre dine madvaner. For eksempel: "I løbet af 2 måneder skal jeg gå over til minimælk og mager ost og skifte til blødere fedtstoffer." Få dine blodfedtværdier testet.
I begyndelsen kan det være svært at synes ligeså godt om minimælk og mager ost fremfor de federe variationer. Hvis man bestemmer sig for virkelig at være konsekvent, vænner man sig hurtigt så meget til det, at man foretrækker de fedtfattige produkter.
Mange bevarer deres madvaner fra barndomshjemmet. Mors mad er bedst. Den er forbundet med tryghed og kærlighed, men hvis du ikke tør prøve anden mad, end den du er vant til, tror vi, du går glip af mange fine madoplevelser.
Madglæde er vigtig
Hvordan man oplever mad afhænger ikke alene af den måde, den er sammensat og tilberedt på, men også af hvordan man spiser måltidet. I glade venners lag, ved en hyggelig familiemiddag eller i ensomhed en skøn augustaften smager maden altid godt. Det siger sig selv, at vi bør give os tid til maden, både til at lave og spise den og gerne spise sammen for fuldt ud at nyde vores måltid.
Hvilke ændringer er vigtigst for dig?
For at blive helt på det rene med dig selv og det du spiser, kan det være en god ide at skrive op, hvad du spiser og drikker i nogle dage. Skriv det hele op. Sæt dig ned og studer din liste og forsøg at finde ud af, hvad det er vigtigt at ændre for dig. Sammenlign din liste med rådene på siden »Hvad skal jeg spise?«. Begynd gerne med det du tror er det vigtigste og mindst besværlige for dig. Udskyd ikke beslutningen om at lave om. Gør det nu!
Hvis du vil nedsætte risikoen for blodprop i hjertet/hjerteinfakt - spis derefter. Tænk sådan:
Denne mad nedsætter mit blodfedtindhold og dermed risikoen for en blodprop, dvs. fisk, grønsager, frugt, olie, blød margarine m.m.
Denne mad øger mit blodfedtindhold og dermed risikoen, nemlig: fed ost, fed mælk, fløde, smør, fede pølser m.m.
Undgå impulsspiseri - eller trøstespiseri
Forsøg at spise på cirka samme tidspunkter hver dag. Spis ikke samtidig med, at du laver noget andet.
Planlæg hvad du skal spise hjemme i den kommende uge, laven liste og køb ind efter den.
Træn gode madvaner
Tænk på hvad du spiser, og hvordan maden kan være tilberedt. Prøv hele tiden mad, som du ved sænker blodfedtværdierne. Måske smager det ikke så godt de første gange, men efterhånden, med øvelse og træning smager det bedre og bedre. Prøv nye opskrifter, som du tror, du vil kunne lide.
Anret maden på tallerkener efter den såkaldte »tallerkenmodel«, se siden, dvs. først tilbehør som grønsager og rodfrugter , derefter pasta, kartofler eller ris, brød og til sidst den mindste del med kød- eller fiskeretten.
Spis maden fra tallerkenen, aldrig ved komfuret. Spis langsomt, så du mærker, når du er mæt.
Giv dig selv en belønning
Køb og tilbered ind imellem mere eksklusiv mad, som er god, og som du kan lide. Planlæg aktiviteter som belønning, fx en rejse, teatertur eller lignende, når der er gået et bestemt stykke tid med den nye mad. Så har du forhåbentlig lært at kunne lide den, måske blevet smallere om maven og føler, at har det godt og kan nyde uden at spise samtidig.
Det bedste ved maden i »♥-venlig« er, at den er god for alle mennesker, også for diabetikere, hvis man udelukker nogle af desserterne og kagerne, som indeholder meget sukker.
God fornøjelse!