Denne andeopskrift
er lidt utraditionel, i det anden først koges og derefter brunes i ovnen.
Tilbehøret er muscatdruer, en meget lækker sauce og safranris.
Arbejdstid: 40 min.
Koge/stegetid: ca. 1½ time 4-5 personer
#
1 stor klase
muscatdruer eller alm. grønne druer
1 and på ca. 3000 g
salt og peber
Sauce:
3 spsk smør
3 spsk hvedemel
½ liter af suppen
evt. kulør
salt og peber
Safranris:
2 mellemstore løg
50 g smør
4 dl basmatiris
ca. 1 liter af
suppen
4-6 safrantråde
*
Pluk druerne fra
stilkene og skyl dem grundigt.
Gnid anden
indvendigt med salt og peber og fyld den med druerne.
Sy anden tæt og
sirligt sammen og kom den i en gryde med spilkogende, letsaltet vand, som
akkurat dækker.
Kog anden stille
under låg i ca. 1 time, alt efter størrelse.
Tag anden op af
gryden og gem suppen til saucen og risene.
Læg anden i et ovnfast
fad med brystet opad, og sæt den i ovnen ved 250 °C.
Steg anden til den
er gyldenbrun 15-20 min.
Sauce: Smelt smørret
i en gryde og rør melet i.
Rør til blandingen
bliver let gyldent.
Spæd med kogende
suppe.
Smag til og tilsæt
evt. kulør, hvis det er nødvendigt.
Safranris: Pil
løgene og hak dem fint.
Smelt smørret i en
gryde, og lad de hakkede løg snurre klare i smørret.
Rør risene i og rør
om, til risene er klare.
Tilsæt den varme
suppe lidt ad gangen.
Når risene er møre,
tilsættes safran udrørt i lidt varm suppe.
Smag risene til - de
skal måske have lidt salt.
Del anden i
portionsstykker og anret dem på et fad sammen med druerne.
Server safranris og
sauce til.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin
INFO:
Mortensaften 10. november falder i 2019 på en søndag. (Se Mortensdag 2019+ HER)
Den 10. november hvert år kommer der andesteg på de danske
middagsborde, når der fejres mortensaften, men hvor stammer traditionen for
mortensaften og anden egentlig fra?
Historien om Morten
Bisp og de sladrende gæs
Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours
eller Sankt Martin. Martin var romer og levede i det nuværende Ungarn i
300-tallet. Som 15-årig meldte han sig til den romerske hær og drog i krig i
Gallien.
Martin havde et varmt hjerte for de fattige og blev
betragtet som hellig, fordi han kunne helbrede de syge. Historien lyder, at
befolkningen i den franske by Tours derfor ønskede at udnævne Martin til
biskop, men det ønskede han ikke. For at undgå det, gemte han sig i en gåsesti.
De skræppende gæs afslørede dog Martins gemmested, og da han blev fundet, blev
han tvunget til at påtage sig embedet som biskop.
Martin af Tours straffede gæssene ved at beordre alle til
hvert år at slagte og spise en gås.
Morten Helgensdag den 11. november er Martin af Tours'
dødsdag, og i Danmark fejrer vi mortensaften dagen før, nemlig den 10.
november. I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i
1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp.
Derfor spiser vi and
– ikke gås - mortensaften
Mortensaften giver anledning til at spise and, selvom dagen
jo er indført som straf til en flok sladrende gæs. Da en gås er et både stort
og dyrt måltid, er den i Danmark blevet erstattet af den mindre og billigere
and, som passer bedre til størrelsen på en dansk familie.