Smid ikke det tørre
brød ud, men brug det i stedet i den daglige madlavning. Det smager nemlig
skønt og mætter godt. I forgrunden
brødsuppe med tørret frugt og flødeskum. Bagved farserede svampe, gratineret
løgsuppe, indisk karryret med grønsager og brødstegt kylling.
Gratineret løgsuppe
Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 40 min. Fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.
#
2-3 løg
(fintsnittede)
1-2 fed hvidløg
(fintsnittede)
1 spsk olie eller
smør
1 spsk frisk timian
evt. ½ dl sherry
¾ l bouillon (eller
vand)
salt og peber
Ostebrød:
2-4 skiver lyst brød
25-50 g ost (revet)
*
Steg løg, hvidløg og
timian gyldne og bløde i olie eller smør ved svag varme i 20 min. under
omrøring.
Tilsæt sherry og
bouillon og lad suppen simre i 15-20 min.
Smag til med salt og
peber og fordel suppen i 2 ovnfaste suppeskåle.
Rist brødet og læg
dem i suppen.
Drys med revet ost
og gratiner under ovnens grill i 3-5 min.
Server straks.
Tips: Erstat evt.
timian med oregano, rosmarin eller salvie.
Farserede champignon
Arbejdstid: 30 min.
Koge/stegetid: 40 min. Ikke fryseegnet. 2-4 personer.
#
250 g store
markchampignon (eller portobello)
50 g lyst brød (uden
skorpe)
1 spsk smør eller olie
1 skalotteløg (finthakket)
1 fed hvidløg
(finthakket)
1-2 stilke
bladselleri (finthakket)
lidt timian, salvie
eller oregano (friskhakket)
½ dl bouillon
salt og peber
2-3 spsk persille
(hakket)
50-75 g ost (revet)
*
Tænd ovnen på 180 °C.
Rens svampene og del
dem i stilke og hoveder.
Hak stilkene fint - evt
i en minihakker.
Riv brødet i mindre
stykker og rist det tørt i ovnen i ca. 10 min.
Steg de hakkede svampe
på en pande med smør eller olie og tilsæt de øvrige hakkede ingredienser.
Steg under omrøring
i et par min. og tilsæt bouillon.
Kog igennem, til
væsken er kogt næsten ind.
Hak det tørre brød
fint og rør det i svampepanden.
Smag til med salt og
peber og tilsæt persille.
Fyld blandingen i
svampehovederne, læg dem i et ovnfast fad og drys med ost.
Sæt fadet i ovnen
15-20 min.
Server som tilbehør
eller tapas/forret.
Tips: Tilsæt evt.
lidt hakkede, soltørrede tomater eller fintrevet citronskal.
Indisk karryret med grønsager og brødtern
Arbejdstid: 25 min.
Koge/stegetid: 20 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver
portionen.
#
3-4 skiver lyst
eller groft brød (ikke rugbrød)
2 kartofler (små
tern)
2 gulerødder (små
tern)
150 g broccoli
(buketter)
1 spsk olie
½ tsk sennepsfrø
(brune eller gule)
½ tsk hel
spidskommen
1-2 hel kardemomme
1-2 hele nelliker
1 løg (fintsnittet)
1 chili
(fintsnittet)
1 fed hvidløg
(finthakket)
1 cm frisk ingefær
(finthakket)
salt og sukker
Drys: frisk
koriander og chutney
*
Skær skorperne af
brødet og skær det i tern.
Blancher kartofler
og grønsager i 1-2 min. i kogende, letsaltet vand og hæld dem straks på et
dørslag.
Varm en wok eller
stor pande op med olie og steg krydderierne, til de springer.
Tilsæt løg, chili,
hvidløg og ingefær og steg et par min. under omrøring.
Tilsæt brød og steg
i et par min. under omrøring.
Tilsæt de
blancherede grønsager og steg under omrøring, til det hele er gennemvarmt.
Smag til med salt og
sukker og server med frisk koriander og chutney.
Tips: Erstat evt.
krydderierne med 2 tsk færdigblandet karry eller garam masala.
Brødstegt kylling
Arbejdstid: 20 min.
Bagetid: 25 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.
#
2 skiver lyst brød
(uden skorpe)
2 spsk persille
(hakket)
2 spsk parmesanost
(revet)
salt og peber
25 g smør
evt. 1 fed hvidløg
(knust)
2 kyllingebryster
1 spsk rød eller
grøn pesto
*
Tænd ovnen på 225 °C.
Riv brødet i mindre
stykker og rist dem tørre i ovnen i 5 min.
Hak dem til grov
rasp i en minihakker og bland med persille, parmesan, salt og peber.
Smelt smørret og
tilsæt evt. hvidløg.
Skær en lomme i
hvert kyllingebryst og fyld med pesto.
Vend dem først i
smør og derefter i brødblandingen.
Læg dem i et ovnfast
fad med bagepapir og dryp med evt. overskydende smør.
Sæt fadet i ovnen i
ca. 20 min, til kyllingen er gylden og gennemvarm (vend dem en gang undervejs).
Tips: Du kan bruge
opskriften til kyllinge-nuggets: skær kødet i tern eller strimler, vend dem i
smør og brødblanding.
Læg dem med god
plads på en bageplade med bagepapir og steg dem i ovnen 15-20 min.
Vend dem en gang
undervejs.
Brødsuppe med tørret frugt og flødeskum
Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 30 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver
portionen.
#
100 g tørt rugbrød
2 spsk sukker
½ l vand
75 g tørret frugt
(svesker, abrikoser, rosiner, tranebær)
½ økologisk citron
Tilbehør:
½ dl piskefløde
*
Hak, smuldr eller
riv brødet og bland det med sukker.
Rist det gyldent i
en gryde under omrøring til sukkeret smelter.
Tilsæt vand og
tørret frugt skåret i mundrette stykker.
Giv det et opkog,
skru ned og lad suppen simre 20-30 min.
Smag til med
fintrevet citronskal og citronsaft og server i dybe tallerkner med flødeskum.
Her kan du se mange flere retter og gode råd
i TEMAER
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin