Her får du en god grundopskrift på klassiske, danske
frikadeller. Server dem et ekstra pift med lidt friskhakkede krydderurter og
evt. en smule knust hvidløg.
4 personer. Arbejdstid: 50 min. Koge-/stegetid: 20 min.
#
Frikadeller:
500 g hakket kalve- og svinekød eller hakket svinekød
1 tsk groft salt
1 æg
1 lille løg
50 g hvedemel eller tinvalsede havregryn
ca.2 dl mælk
evt. 1 knsp. stødt allehånde
smør og/eller olie til stegning
salt og peber
Stuvet spidskål:
1 stort spidskål
2½ dl kogende vand 1 tsk groft salt
25 g smør
3 spsk hvedemel
½ liter mælk
muskatnød
1 bundt bredbladet persille
evt. en håndfuld vilde urter: løvstikke, ramsløg, skovsyre
eller skvalderkål
Tilbehør:
kartofler eller rugbrød
*
Rør kødet med salt i 3-5 min., så det ændrer konsistens, og
bliver lidt sejt.
Tilsæt æg, revet eller finthakket løg og mel.
Rør mælken i lidt ad gangen, og krydr med friskkværnet peber
og evt. allehånde.
Lad farsen hvile i køleskab i 30 min, og tilsæt lidt mere
mælk, hvis farsen er blevet for fast.
Form farsen til 12-14 frikadeller, og brun dem på en varm
pande med smør og/eller olie.
Skru lidt ned, og steg dem færdige i 4-5 min. på hver side.
Skær kålhovedet i kvarte, og skær stokken ud.
Snit kålen fint eller groft - som du bedst kan lide det, og
kom den i en gryde.
Hæld kogende vand og salt ved, og damp kålen mør under låg i
5-6 min.
Lav en opbagning af smør og mel, og tilsæt mælken lidt ad
gangen.
Kog saucen igennem i mindst 5 min., og smag til med revet
muskat- nød, salt og peber.
Dryp kålen godt af i et dørslag, og vend den i saucen sammen
med hakket persille eller hele persilleblade og evt. vilde urter.
Smag til med salt og peber.
Server frikadellerne med stuvet spidskål og kogte kartofler
eller rugbrød.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin