Rosenkål kan koges eller dampes. Kan også anvendes
fintsnittet i salater. Kålen kan skæres i kvarte eller halve og lynsteges eller
sauteres.
Tips til tilberedning
• Snittet rå rosenkål til salater kan overhældes med kogende
vand og afkøles, så bliver smagen ikke så stærk
• Riv rå rosenkål til en efterårssalat sammen med
gulerødder, æbler, nødder og rosiner
• Skil rosenkålene fra hinanden og put bladene i wokken
sammen med søde grøntsager
• Halver rosenålene og rist gyldne på panden i lidt olie.
Server sammen med pinjekerne og persille
Opbevaring
I plastpose i køleskabet op til 2 uger
I sæson
Oktober til Februar
Vidste du, at..
Oprindelsen af rosenkål er ukendt, men man mener, at den
blev dyrket i Belgien allerede i 1200-tallet. I 1500-tallet blev der dyrket
store mængder af rosenkål i nærheden af Bruxelles. På hollandsk hedder byen
Brussel, heraf kommer det engelske navn brussels sprout.
Rosenkål har en meget karakteristisk smag og duft, og der er
ingen grøntsag, der kan dele vandene, som dem.
Rå er smagen grøn, skarp, meget karseagtig og med lidt sødme samt lette noter
af kål og frugt. Duften er frisk og grøn med strejf af sennep, karse og kål.
Kogt er smagen fyldig og sød med umami og noter af kål samt en anelse frugt og
smør. Dufter friskt, grønt og let syrligt med strejf af kål og en anelse frugt.
Kog, damp eller sauter dem – eller brug dem fintsnittet i en
salat. Snittet rå rosenkål til salater kan overhældes med kogende vand og
afkøles, så bliver smagen ikke så stærk.
Brug dem for eksempel rå i salat sammen med andre kåltyper,
hvor smag og farve komplimenterer hinanden. Prøv den også snittet til
laksecarpaccio som kontrast til den bløde fisk. Kan med fordel tilberedes og
bruges i varme retter, hvor den går godt med sødere ingredienser. For eksempel
i wok eller kogt som tilbehør til and eller kylling.
Rosenkål er i sæson fra oktober til februar og er derfor en
ægte efterårs- og vintergrøntsag.
Produktion
Rosenkålsstokken kan blive op til en meter høj og udvikler
det første år knopper, som hver danner to til tre hoveder. Det er de hoveder,
der kan spises. Hovederne kaldes også roser – og det er selvfølgelig herfra,
navnet stammer. Når rosenkålene er klar til høst, tages de af stokken ude på
marken. Hvis vintermånederne ikke byder på frost i længere tid, kan der høstes
rosenkål hele vinteren og frem til marts.