Grønkål er en bladkål, der ikke danner hoveder. Det er de
store, krusede, grønne blade, der spises. Det er en vintergrøntsag som får en
sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Grønkål har
en stærk kålsmag og er især rig på A- og C-vitamin, mineraler samt
kostfibre.
Grønkål er kendt fra julens salater og fra grønlangkål, men
den grønne kål er i sæson fra efteråret og helt ind til februar. Den mætter
rigtig godt og har en flot dyb grøn farve.
Tips til tilberedning
• Riv bladene af stilken og skyl grundigt
• Hakket eller finstrimlet grønkål kan også tilsættes
risotto, grønsagspostejer, kartoffelmos m.m.
• Frisk grønkål, hakket eller fintsnittet, kan anvendes i
salater. Prøv bl.a. denne grønkålssalat som er meget populær
• Grønkål har en behagelig bitterhed. Derfor søde eller
cremede dressinger gode til grønkålssalater
• Grønkålsblade er dekorative som pynt på et fad fx i stedet
for et salatblad
• Selvom grønkål er en af de ældste grøntsager, er den
blevet en vigtig grøntsag i det moderne køkken. Hvad med at prøve kræfter med
at lave grønkålschips?
Kram kålen
Skal kål spises rå, snittes den fint og drysses med lidt salt og sukker.
Derefter kammes den godt, indtil kålen falder lidt sammen. Det gør kål lettere
at spise og mere delikat
Vidste du at...
Grønkål kan tåle helt ned til minus 20 graders frost.
Opbevaring
I køleskab i en plastpose. Skyl grønkålen og lad den tørre. Pak den
derefter i plastpose. Holdbarhed op til 3 uger.
I sæson
Oktober til Februar