200 g tørrede cannellini-bønner
½ kg kål (savoykål grønkål palmekål og rosenkål)
1 dåse flåede hakkede tomater
2 løg
1 hoved hvidløg
2 gulerødder
1 bladselleristængel
½ dl hvidvinseddike
½ flaske tør hvidvin
1 ½ liter hønsebouillon eller grønsagsbouillon
6-8 kviste timian eller en tilsvarende mængde salvieblade
4 spsk Ekstra Jomfru olivenolie
havsalt og friskkværnet peber
8 skiver groft hvedebrød
Udblød bønnerne 12 timer i rigeligt vand.
Fjern de hårde stilke fra kålen og snit bladene ret fint.
Hvis du bruger rosenkål så fjern det yderste af stokken inden du skærer de små kålhoveder i mindre stykker.
Skræl gulerødderne. Hak gulerødder, bladselleri og løg fint.
Pil hvidløgsfedene.
Hak dem fint bortset fra 4 fed, som du skal bruge til at gnide brødet med. Mere om det nedenfor.
Varm halvdelen af olien i en stor tykbundet gryde over jævn varme.
Tilsæt løg og hvidløg og sauter dem under hyppig omrøring i 5-10 minutter. Tilsæt gulerod, løg, bladselleri og timiankviste og sauter til grønsagerne falder lidt sammen. Krydr grundigt med salt og peber.
Tilsæt eddiken og lad den koge næsten væk.
Tilsæt hvidvinen og kog sagte i 30 minutter.
Tilsæt bønner, tomat og bouillon og kog videre ca 1 ½ time.
Kog kål med de sidste 10-15 minutter. Rør i suppen af og til.
Smag den grundigt til med salt og peber.
Bruschetta er godt til:
Grill brødene på begge sider på en pande eller under ovnens grillelementet (du kan bruge brødristeren, men den lidt røgede smag fra grillsporene er en stor kvalitet ved så simpel en ret)
Gnid brødene på den ene side med de fire hvidløgsfed.
Brug dem op!
Stænk lidt olivenolie udover.
Drys havsalt og gerne lidt timianblade på og kværn lidt peber udover.
Giv dem ved siden af suppen så kan dine gæsterne selv bestemme om de vil sænke brødet ned i suppen.
Det er sidste er i høj grad en smagssag.