ca. 6 personer
2 ½ kg muslinger, som renses
¾ dl olivenolie
1 ½ dl hvidvin
4 fed hvidløg, som pilles og hakkes fint
6 ansjosfileter
3 små, tørrede chilier, som smuldres
2 dåser flåede tomater
havsalt og sort peber fra kværn
bundt bredbladet persille, som hakkes
Bruschetta
6 skiver brød fra Italien, skåret i skiver på skrå
1 fed hvidløg
ekstra jomfru olivenolie
Varm o,6 dl olivenolie i en stor gryde og tilsæt muslinger, hvidvin og 1,2 dl vand. De koges for kraftig varme, til alle muslingerne har åbnet sig. Kassér alle, der forbliver lukkede. Det kan være nødvendigt at koge muslingerne ad flere omgange - olie, vin og vand deles i samme forhold.
Tag muslingerne op og kog væden ind til det halve. Tag halvdelen af muslingerne ud af deres skaller.
Resten af olien varmes i en stor gryde, og hvidløg svitses lysebrune. Tilsæt ansjoser, og mos dem og hvidløg med en gaffel i den varme olie, til de er helt opløste. Tilsæt kogelagen fra muslingerne, chilier og tomater. Koges for svag varme i ca. 30 minutter, til tomaterne er kogt ind til en halvtyk konsistens. Smag til med salt og peber og eventuelt mere chili. Kom til sidst muslinger med og uden skaller samt halvdelen af persillen i.
Bruschetta
Rist brødet på begge sider og gnid det med hvidløg. Suppen serveres i dybe tallerkener med bruschetta, resten af persillen og en rundhåndet sjat af den bedste ekstra jomfruolie.