Hvid Borsjtj - Zurek
# Ingredienser
250 g suppeurter (gulerod, pastinak, sellerirod, porre)
250 g kielbasa / polsk pølse (
se opskrift)
500 g kartofler
2 dl rugmel surdej
1-2 spsk hvedemel
1 fed hvidløg
salt, peber og persilledrys
*
TilberedningKog en bouillon / fond af suppeurter og 6 dl vand.
Si grønsagerne fra.
Skræl kartoflerne, skær dem i store tern kog i den let saltede fond.
Rør melet med et par spsk vand, og tilsæt bouillonen sammen med
rugmel-surdejen og hvidløg knust med salt.
Skær pølsen i små stykker, tilsæt suppen og bring i kog.
Server med persilledrys og hårdkogte æg skåret i halve.
Rugmel surdej:
Mix ¾ kop rugmel med 2 dl forkogt/varmt vand i en skål.
Læg et viskestykke over og lad det stå lunt i 4-5 dage.
(navnet Zurek kommer af den tilsatte surdej: zur)
Tips: suppen kan smages til med fx. dild, peberrod, eddike, vinaigre, brun farin.
Den "rigtige smag" afhænger af hvor i Polen man er.