Selv efter frosten er sat ind, er der frisk grønkål både på friland og hos grønthandleren. Grønkål er typisk nordisk, og den sunde kål har altid været et tiltrængt vitamin- og mineraltilskud i den mørke vintertid.
Til 6-8 personer
1 stok grønkål på 1-1 ¼ kg
1 stykke svine bryst på ca. 1 ½ kg
2 ½ l vand
6-8 kartofler
6 gulerødder
½ selleri
3 porrer
salt og 10-12 hele peberkorn
Tilbehør: Sennep og groft rugbrød
Kom svine brystet i en gryde og hæld vand på, så det dækker.
Bring det langsomt i kog.
Kom de rensede grønsager i gryden og tilsæt salt og hele peberkorn.
Læg låg på og lad grønsagerne koge møre i 20-30 minutter.
Tag dem op og skær dem i mindre stykker.
Lad kødet koge mørt - det tager 1 ¼-1 ½ time endnu.
Pluk grønkålsbladene fra stokken og skyl dem grundigt.
Lad bladene koge 10-15 minutter i letsaltet vand.
Lad dem dryppe godt af og hak dem fint med en kniv eller kør dem gennem kødmaskinen.
Tag svinebrystet op og si suppen.
Kom grønsager og grønkål i suppen.
Varm den igennem og smag den godt til.
Suppen serveres rygende varm med svinebrystet skåret i portionsstykker eller skiver. Dertil sennep og groft brød.
Tips: Nakkefilet og/eller medisterpølse kan erstatte svinebrystet, hvis man foretrækker det.