At spise sundt vil bl.a. sige, at man holder fedtet i maden
på et passende niveau. Det forebygger og mindsker risikoen for mange sygdomme.
• Pas på med fedtet i kødprodukter. Vælg gerne stykker som
har lidt eller intet fedt mellem fibrene.
Anvend magre mejeriprodukter og magre ostesorter i det
daglige forbrug.
Prøv mager yoghurt og yoghurtis til frugt og desserter.
Tilberedning i mikroovn, dampning, braisering, ovnstegning
og grillning er magre alternativer til at stege på pande og til at fritere.
Anvend helst flydende margarine eller olie ved madlavning.
Anvender du raps-, majs-, solsikke-, eller olivenolie,
behøves der kun en lille mængde olie.
Fuldkornsbrød, råris, pasta, rodfrugter, kartofler, bælgfrugter,
frugt og bær indeholder kostfibre som har en gavnlig indvirken på blodfedtet.
Fede fisk som fx sild, makrel og laks indeholder de såkaldte
Omega-3-fedtsyrer, som påvirker blodfedtet i kroppen på en gavnlig måde.
Korn og havre. Ligesom alle andre fuldkornsprodukter indeholder
havre kostfibre som binder galdesalte i tarmen. Leveren skal producere nye
galdesalte og til det behøves kolesterol, som tages fra blodet, og således
falder kolesterolindholdet.
Hvidløg kan også påvirke blod kolesterolet. Allicin, det
stof i hvidløget, som giver den karakteristiske duft og smag, kan sænke et
forhøjet blodkolesteroltal. Friske hvidløg, som findes i handelen forår og
sommer, er det bedste. Det tørrede hvidløg har mistet meget af
allicin-indholdet.