Nye kartofler er en specialitet, der kun fås i en kort tid
midt på sommeren. Når de er ny-opgravede, er den tynde skræl let at gøre ren og
smager godt. Spis nye kartofler som varmt tilbehør til alle typer kød, fisk og
fjerkræ eller kolde i salater og på kartoffel madder.
Kog
kartoflerne perfekt!
1. Skrub eller skrab 1-1½ kg nye kartofler til 4 personer.
Brug en hård børste, en skrubbehandske eller en
lille urtekniv.
2. Bring 4 liter vand i kog og tilsæt 1 dl groft
salt.
Kog kartofler af samme størrelse.
Kog store kartofler et par min. først og tilsæt
de små.
3. Kog i alt i 15-18 min., til kartoflerne lige
akkurat er møre.
Stik i kartoflerne med en lille spids kniv eller kødnål,
for at mærke konsistensen.
4. Hæld kogevandet fra, dæk kartoflerne med ren køkkenrulle,
og læg låg på gryden igen.
Så revner de nye kartofler ikke, hvis de skal stå
lidt før servering.
• TIPS: Kog kartoflerne med 1 håndfuld frisk
løvstikke, som giver dem en fin krydring.
Kog ekstra kartofler til kolde salater og
kartoffelmadder.
KARTOFFELMADDER er en dansk klassiker. Anret
kolde, kogte kartofler på rugbrød, og top med alverdens lækkerier.
Kartoffelmad
med bacon
2 madder. Arbejdstid: 15 min. Stegetid: 6-7 min.
#
2 skiver groft rugbrød
4 små blade grøn salat
4 kolde, kogte kartofler
2 skiver bacon
2-4 spsk god mayonnaise
purløg og flagesalt
*
Læg salatblade på hele eller halve skiver
rugbrød.
Skær kartoflerne i både, og læg dem på brødet.
Steg halve skiver bacon sprøde på en sliplet pande,
og dryp dem af på køkkenrulle.
Læg mayonnaise, bacon og purløg på toppen af kartoffelmadderne,
og drys med salt.
Kartoffelmad
med avocado og rejer
2 madder. Arbejdstid: 15 min.
#
2 modne avocado
2 spsk citronsaft
½ tsk cayennepeber
lidt salt og friskkværnet peber
2 skiver groft rugbrød
4 kolde, kogte kartofler
50 g rejer
evt. dild
*
Pil og udsten avocadoerne.
Mos avocado med citronsaft med en gaffel eller i
en blender.
Krydr med cayennepeber, salt og peber.
Fordel avocado-mosen på hele eller halve skiver
rugbrød.
Læg skiver af kartofler på madderne.
Læg rejer og evt. dild på toppen.
Krydr med friskkværnet peber efter smag.
Kartoffelmad
med rygeost og sommergrønsager
2 madder. Arbejdstid: 15 min.
#
2 skiver groft rugbrød
20 g smør
4 små grønne salatblade
4 kolde, kogte kartofler
75 g rygeost
4-6 cherrytomater
10-12 friske ærtebælge
*
SMØR hele eller halve skiver rugbrød med smør, og
læg salatblade på.
Læg skiver af kartofler på salaten.
Læg rygeost på madderne sammen med små både af
tomat og friskbælgede ærter.
Kartoffelsalat
med cremet dressing
En dejlig klassisk kartoffelsalat til pølser og
frikadeller.
4 personer. Arbejdstid: 20 min.
#
750 g kolde, kogte kartofler
3 dl cremefraiche 18%
1 dl god mayonnaise
3-4 tsk dijonsennep
1 bundt persille
salt og friskkværnet peber
*
Skær kartoflerne i skiver.
Rør en dressing af cremefraiche, mayonnaise,
sennep og hakket persille, og smag til med salt og peber.
Vend kartoffelskiverne i dressingen.
Drys evt. salaten med persille.
Kartoffelsalat
og agurk i sur-sød lage
Denne kartoffel salat er perfekt til fisk, stegt
kylling eller koteletter.
4 personer. Arbejdstid: 25 min. Kogetid: 5 min. Hviletid:
1 time
#
750 g kolde, kogte kartofler
1 slank agurk
Sur-sød lage:
2½ dl eddike (evt hvidvinseddike)
½ dl vand
2 spsk groft salt
200 g sukker
5-10 dildskærme
1 bundt dild
*
Kog eddike, vand, salt, sukker og skærmdild, til salt
og sukker er opløst.
Køl lagen af.
Skær kartoflerne i terninger og agurken i skiver.
Læg dem i lagen, og lad dem trække i mindst 1
time.
Hæld lagen fra kartoffelsalaten, og tilsæt
friskhakket dild lige før servering.
Grillet cote de boeuf
og bagte nye kartofler
4 personer. Arbejdstid: 30 min. Stege/kogetid: ca. 45 min. (+
tid til optænding af grillen)
#
2 côte de boeuf (ca 600 g højrebsbøf med ben eller 4 bøffer)
ca. 1 dl olie
salt og friskkværnet peber
Kartofler bagt med krydderurter:
1 kg små nye kartofler
1 nyhøstet hvidløg
2 spsk olie
4-5 kviste frisk sar eller timian
Tilbehør:
kold tomatsauce eller tomatsalsa
*
Tænd grillen.
Bland hele eller halve skrubbede kartofler med olie,
krydderurter og pillede hvidløgsfed, og krydr med salt og peber.
Pak kartoffelblandingen ind i to lag alufolie til en flad
pakke.
Læg den på den varme grill, og steg i ca. 45 min. til
kartoflerne er møre.
Vend pakken undervejs.
Stik med spids kniv, og mærk om kartoflerne er møre.
Smør grillristen og bøfferne med olie.
Brun dem på begge sider, og krydr med salt og peber.
Ryk grillristen lidt op eller skru ned til middel varme, når
bøfferne er brunede.
En côte de boeuf skal stege i 6-7 min. på hver side - steg
dem røde eller rosa efter smag.
Lad kødet hvile i 5 min.
Skær bøfferne i skiver som en lille steg.
Server med tomatsauce eller -salsa og bagte kartofler med
krydderurter og hvidløg.
• Tips: Du kan også brune kødet på en pande, og stege det
færdigt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 min.
Kyllingefrikassé med
nye kartofler
4-5 personer. Arbejdstid: 40 min. Kogetid: ca. 1 time
Fryseegnet
#
1 stor kylling
500 g suppeurter (fx porre, selleri og gulerod) et par duske
frisk løvstikke
1 tsk hel peber
1 spsk groft salt
Fyld:
1 bundt grønne asparges
250 g nye gulerødder (evt. snack-gulerødder)
100 g fine grønne ærter (gerne friskbælgede)
Sauce:
35 g smør
3 spsk hvedemel
½ liter suppe
1 dl piskefløde
lidt citronsaft
dild og purløg
Tilbehør:
1 kg friskkogte nye kartofler
*
Læg stykker af suppeurter, krydderier og krydderurter i
bunden af en gryde.
Del kyllingen i to stykker: skær igennem brystet, og klip
den op i rygraden.
Læg de to stykker kød ovenpå suppeurterne.
Hæld vand i gryden, så kødet er dækket.
Kog op, skum af, og tilsæt salt.
Kog kyllingekødet ved svag varme i ca. 50 min., til det er
mørt.
Tag kødet op, si suppen, og kog den ind, til den smager
godt.
Knæk den nederste træede del af de grønne asparges.
Skær dem i stykker på størrelse med de små gulerødder.
Kog asparges og gulerødder i suppen fra kyllingen i 3-5 min
- afhængigt af tykkelse.
Tag grønsagerne op, og hold dem varme.
Smelt smør i en gryde, rør melet i, og bag det igennem under
omrøring.
Pisk suppen i lidt ad gangen, og kog saucen ved svag varme
under omrøring i 5-10 min.
Tilsæt fløde.
Træk skindet af kyllingestykkerne og riv kødet fra benene.
Vend kyllingekød og grønsager i den rygende varme sauce, og
tilsæt ærterne.
Varm forsigtigt retten i et par min. under låg.
Smag til med citronsaft, salt og peber.
Drys med dildduske og fint klippet purløg, og server med
friskkogte nye kartofler.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin