Logo

Retter og madder med nye kartofler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Retter og madder med nye kartofler 

 

Nye kartofler er en specialitet, der kun fås i en kort tid midt på sommeren. Når de er ny-opgravede, er den tynde skræl let at gøre ren og smager godt. Spis nye kartofler som varmt tilbehør til alle typer kød, fisk og fjerkræ eller kolde i salater og på kartoffel madder.

 

Kog kartoflerne perfekt!

 

1. Skrub eller skrab 1-1½ kg nye kartofler til 4 personer.

Brug en hård børste, en skrubbehandske eller en lille urtekniv.

 

2. Bring 4 liter vand i kog og tilsæt 1 dl groft salt.

Kog kartofler af samme størrelse.

Kog store kartofler et par min. først og tilsæt de små.

 

3. Kog i alt i 15-18 min., til kartoflerne lige akkurat er møre.

Stik i kartoflerne med en lille spids kniv eller kødnål, for at mærke konsistensen.

 

4. Hæld kogevandet fra, dæk kartoflerne med ren køkkenrulle, og læg låg på gryden igen.

Så revner de nye kartofler ikke, hvis de skal stå lidt før servering.

 

• TIPS: Kog kartoflerne med 1 håndfuld frisk løvstikke, som giver dem en fin krydring.

Kog ekstra kartofler til kolde salater og kartoffelmadder.

 

KARTOFFELMADDER er en dansk klassiker. Anret kolde, kogte kartofler på rugbrød, og top med alverdens lækkerier.

 

Kartoffelmad med bacon

2 madder. Arbejdstid: 15 min. Stegetid: 6-7 min.

#

2 skiver groft rugbrød

4 små blade grøn salat

4 kolde, kogte kartofler

2 skiver bacon

2-4 spsk god mayonnaise

purløg og flagesalt

*

Læg salatblade på hele eller halve skiver rugbrød.

Skær kartoflerne i både, og læg dem på brødet.

Steg halve skiver bacon sprøde på en sliplet pande, og dryp dem af på køkkenrulle.

Læg mayonnaise, bacon og purløg på toppen af kartoffelmadderne, og drys med salt.

 

Kartoffelmad med avocado og rejer

2 madder. Arbejdstid: 15 min.

#

2 modne avocado

2 spsk citronsaft

½ tsk cayennepeber

lidt salt og friskkværnet peber

2 skiver groft rugbrød

4 kolde, kogte kartofler

50 g rejer

evt. dild

*

Pil og udsten avocadoerne.

Mos avocado med citronsaft med en gaffel eller i en blender.

Krydr med cayennepeber, salt og peber.

Fordel avocado-mosen på hele eller halve skiver rugbrød.

Læg skiver af kartofler på madderne.

Læg rejer og evt. dild på toppen.

Krydr med friskkværnet peber efter smag.

 

Kartoffelmad med rygeost og sommergrønsager

2 madder. Arbejdstid: 15 min.

#

2 skiver groft rugbrød

20 g smør

4 små grønne salatblade

4 kolde, kogte kartofler

75 g rygeost

4-6 cherrytomater

10-12 friske ærtebælge

*

SMØR hele eller halve skiver rugbrød med smør, og læg salatblade på.

Læg skiver af kartofler på salaten.

Læg rygeost på madderne sammen med små både af tomat og friskbælgede ærter.

 

Kartoffelsalat med cremet dressing

En dejlig klassisk kartoffelsalat til pølser og frikadeller.

4 personer. Arbejdstid: 20 min.

#

750 g kolde, kogte kartofler

3 dl cremefraiche 18%

1 dl god mayonnaise

3-4 tsk dijonsennep

1 bundt persille

salt og friskkværnet peber

*

Skær kartoflerne i skiver.

Rør en dressing af cremefraiche, mayonnaise, sennep og hakket persille, og smag til med salt og peber.

Vend kartoffelskiverne i dressingen.

Drys evt. salaten med persille.

 

Kartoffelsalat og agurk i sur-sød lage

Denne kartoffel salat er perfekt til fisk, stegt kylling eller koteletter.

4 personer. Arbejdstid: 25 min. Kogetid: 5 min. Hviletid: 1 time

#

750 g kolde, kogte kartofler

1 slank agurk

 

Sur-sød lage:

2½ dl eddike (evt hvidvinseddike)

½ dl vand

2 spsk groft salt

200 g sukker

5-10 dildskærme

1 bundt dild

*

Kog eddike, vand, salt, sukker og skærmdild, til salt og sukker er opløst.

Køl lagen af.

Skær kartoflerne i terninger og agurken i skiver.

Læg dem i lagen, og lad dem trække i mindst 1 time.

Hæld lagen fra kartoffelsalaten, og tilsæt friskhakket dild lige før servering.

 

Grillet cote de boeuf og bagte nye kartofler

4 personer. Arbejdstid: 30 min. Stege/kogetid: ca. 45 min. (+ tid til optænding af grillen)

#

2 côte de boeuf (ca 600 g højrebsbøf med ben eller 4 bøffer)

ca. 1 dl olie

salt og friskkværnet peber

 

Kartofler bagt med krydderurter:

1 kg små nye kartofler

1 nyhøstet hvidløg

2 spsk olie

4-5 kviste frisk sar eller timian

 

Tilbehør:

kold tomatsauce eller tomatsalsa

*

Tænd grillen.

Bland hele eller halve skrubbede kartofler med olie, krydderurter og pillede hvidløgsfed, og krydr med salt og peber.

Pak kartoffelblandingen ind i to lag alufolie til en flad pakke.

Læg den på den varme grill, og steg i ca. 45 min. til kartoflerne er møre.

Vend pakken undervejs.

Stik med spids kniv, og mærk om kartoflerne er møre.

 

Smør grillristen og bøfferne med olie.

Brun dem på begge sider, og krydr med salt og peber.

Ryk grillristen lidt op eller skru ned til middel varme, når bøfferne er brunede.

En côte de boeuf skal stege i 6-7 min. på hver side - steg dem røde eller rosa efter smag.

Lad kødet hvile i 5 min.

Skær bøfferne i skiver som en lille steg.

Server med tomatsauce eller -salsa og bagte kartofler med krydderurter og hvidløg.

 

• Tips: Du kan også brune kødet på en pande, og stege det færdigt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 min.

 

Kyllingefrikassé med nye kartofler

4-5 personer. Arbejdstid: 40 min. Kogetid: ca. 1 time Fryseegnet

#

1 stor kylling

500 g suppeurter (fx porre, selleri og gulerod) et par duske frisk løvstikke

1 tsk hel peber

1 spsk groft salt

 

Fyld:

1 bundt grønne asparges

250 g nye gulerødder (evt. snack-gulerødder)

100 g fine grønne ærter (gerne friskbælgede)

 

Sauce:

35 g smør

3 spsk hvedemel

½ liter suppe

1 dl piskefløde

lidt citronsaft

dild og purløg

 

Tilbehør:

1 kg friskkogte nye kartofler

*

Læg stykker af suppeurter, krydderier og krydderurter i bunden af en gryde.

Del kyllingen i to stykker: skær igennem brystet, og klip den op i rygraden.

Læg de to stykker kød ovenpå suppeurterne.

Hæld vand i gryden, så kødet er dækket.

Kog op, skum af, og tilsæt salt.

Kog kyllingekødet ved svag varme i ca. 50 min., til det er mørt.

Tag kødet op, si suppen, og kog den ind, til den smager godt.

 

Knæk den nederste træede del af de grønne asparges.

Skær dem i stykker på størrelse med de små gulerødder.

Kog asparges og gulerødder i suppen fra kyllingen i 3-5 min - afhængigt af tykkelse.

Tag grønsagerne op, og hold dem varme.

 

Smelt smør i en gryde, rør melet i, og bag det igennem under omrøring.

Pisk suppen i lidt ad gangen, og kog saucen ved svag varme under omrøring i 5-10 min.

Tilsæt fløde.

 

Træk skindet af kyllingestykkerne og riv kødet fra benene.

Vend kyllingekød og grønsager i den rygende varme sauce, og tilsæt ærterne.

Varm forsigtigt retten i et par min. under låg.

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Drys med dildduske og fint klippet purløg, og server med friskkogte nye kartofler.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.170 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her