Janssons fristelse
er en traditionel svensk ret, der både kan spises alene og som tilbehør. I
Sverige serveres den ofte sammen med pølser og til frokost.
Arbejdstid: 25 min.
Bagetid: 1 time. 2-4 personer
#
750 g melede
kartofler
1 stort løg
1 dåse ansjoser
¼ liter piskefløde
evt. lidt mælk
50 g rasp
50 g smør
salt og peber
Pynt: 1 lille bundt
persille
*
Skræl kartoflerne og
riv dem groft.
Pil løget og hak det
fint.
Hvis ansjoserne er
hele, skal de renses og halveres. Gem lagen.
Bland kartofler,
løg, ansjoser, salt og peber og kom det i et smurt, ovnfast fad.
Hæld halvdelen af
fløden og evt. lidt mælk samt lagen fra ansjoserne over.
Drys med rasp og læg
smørklatter på.
Sæt fadet i ovnen
ved 200 °C i 30 min.
Tilsæt resten af
fløden og lad retten bage færdig i ca. 30 min.
Skyl og hak
persillen.
Drys retten med
persille og server straks.
TIPS: Janssons fristelse er opkaldt efter en svensk operasanger,
Pelle Jansson, der levede i 1800-tallet. Man ved ikke, hvem der opfandt retten,
men blandingen af ansjoser, kartofler og fløde er skøn og til næsten ingen
penge.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin