● Rejer kan grilles med eller uden skal på halen, men tarmstrengen skal under alle omstændigheder fjernes først. Træk forsigtigt hovedet af og kasser det.
Hvis rejerne skal grilles med haleskallen på, skæres med en skarp kniv ned langs ryggen, gennem skallen og ca. 5 mm ind i kødet.
Fjern med en cocktailpind tarmstrengen.
Hvis rejerne skal pilles før stegningen, trækkes skjoldet af, før tarmstrengen fjernes som beskrevet ovenfor.
Pillede rejer bør sættes på spid, da de dermed er nemmere at vende.
● Hummere skal skæres igennem på langs med en stor kniv.
Fjern den sorte tarmstreng, der løber i hele halens længde.
Knus kløerne med bagsiden af en stor kniv.
Grill hummeren direkte over middel varme med skallen opad i et halvt til et helt minut, så kødet holder på saften.
Vend hummeren og grill den i endnu 10 min. Server med citronbåde og skiver af kryddersmør til.
● Blåmuslinger og clams kan pakkes ind i kraftig folie, ca. et halvt kilo i hver pakke, sammen med smør, vin og krydderurter.
Grill dem indirekte over middel varme, til de åbner sig. Kasser dem, der ikke åbner sig af sig selv.
● Kammuslinger åbnes ved at føre et skarpt knivblad ind mellem skallerne og skære lukkemusklen over.
Kasser den flade skal. Løsn muslingen fra underskallen, kasser den frynsede stiver og de mørke indvolde, så der kun er den hvide muskel og rognen tilbage. Skyl begge dele og læg dem tilbage i skallen.
Læg skallerne direkte over middel varme og grill dem i 6-8 min., til kammuslingerne er møre.
Alternativt kan man sætte både muskel og rogn på spid og grille dem direkte på den olierede stegerist.
● Østers kan tilberedes og grilles i skallen ligesom kammuslinger, men efter at saften er kommet i kog, skal de kun grilles i 1-2 min.
Knivmuslinger kan grilles på samme måde. (Se Østers grillede i barbecue-sauce)
● Blæksprutter er sådan set ikke skaldyr, men placeres ofte i denne kategori.
Det rengjorte kød snittes let med en kniv og sættes på spid, så det ikke krøller sammen under stegningen.
Grill blæksprutter direkte over høj varme i 2-3 min., til de lige er møre.