Alosen er en sildefisk, en såkaldt majsild! der ligger meget tæt op ad stamsilden. Den kan bliver helt op til 80 cm lang og vejer 1,5-2 kg Smagen er delikat - lidt en blanding af sardin og sild, men de mange små ben kræver udsøgt tålmodighed. Alosen er en havfisk, men vandrer via Girondefloden ind i Garonne og Dordogne om foråret, hvor den gyder sine æg.
Fyld alosens mave med laurbærblade og grill den hel ved lav varme over vinstokke - 20-25 min på hver side.
Alosen skal serveres rygende varm med en sauce af finthakket purløg, skalotteløg, persille, timian og meget vigtigt de friske hvidløgsskud.
Rør lidt sennep, vinvinaigre, olivenolie og et hakket kogt æg i.
Tilbehøret - de friske grønsager hentes i køkkenhaven og tilberedes over damp, så den gode smag og de mange vitaminer bevares.
Og så bruges en masse grønsagstoppe til salat, bl.a. også rødbedebladene.
Dessert:
Helt friske og supermodne ferskner halveres, lægges i små skåle og overhældes med en sukkerlage lavet på rørsukker med mynteblade og røde bær (jordbær, hindbær eller ribs).
Stil desserten på køl et par timer inden servering.