Friskbagt valnøddebrød smager godt til te eller kaffe. Nødder
giver en fin smag
1 brød. Tilberedningstid: 20-25 min. Hævetid, i alt: 1½ time.
Bagetid: 30-40 min. Fryseegnet.
#
30 g gær
20 dl vand
3 spsk olie
1 tsk salt
1 dl yoghurt naturel
200 g fuldkornshvedemel (3 dl)
50-75 g valnøddekerner
300-350 g hvedemel (5-6 dl)
æg til pensling
*
1. Opløs gæren i det lune vand.
Tilsæt olie, salt og yoghurt.
Hak valnøddekernerne groft.
Bland ¾ af dem i væsken sammen med fuldkornshvedemelet.
Rør det godt sammen.
2. Ælt hvedemelet i lidt ad gangen til dejen er smidig.
Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted i ca. 1 time, eller
til dejen er hævet til dobbelt størrelse.
3. Ælt dejen sammen og form den til et aflangt brød, der
dernæst bøjes til en halvmåne.
Kom brødet på en melet bageplade og lad det efterhæve i en
halv time.
4. Pensl brødet med sammenpisket æg og drys det med resten
af de hakkede valnøddekerner.
Bag brødet ved 225 °C i midten af ovnen i 30-40 min.
Lad det bagte brød svale på bagerist.
Serveres i skiver med smør til kaffe eller te.
Græsk valnøddebrød
1. Saml alle ingredienserne til valnøddebrødet.
2. Opløs gæren i det lune vand og tilsæt olie og yoghurt.
Kom mel og nødder i og ælt det sammen.
3. Lad dejen hæve og form det til et halvmåneformet brød.
Lad det efterhæve.
4. Pensl brødet og drys det med valnøddekerner. Bag brødet
ved 200-225° i 30-40 min.
Tips: Dejen til både Valnøddebrød Græsk og Nøddebrød Fransk
kan formes til runde brød eller små kuvertbrød. Bagetiden på kuvertbrød er
15-20 min. ved den temperatur der er angivet til brødene.