Valnødderne skal plukkes, før de begynder at forstene, allersenest midt i juli.
Valnødderne gennemstikkes på kryds og tværs og lægges i koldt vand.
Vandet udskiftes mindst een gang dagligt, og efter 14 dage er nødderne sorte som svesker.
Så koges de halvmøre, ca ½ time, i vand.
Derpå laves en lage af 1 dl vand, 1,5 dl eddike og 1 kg melis (til 1 kg nødder).
Når lagen er kogt, lægges nødderne i og koger helt møre, ½-1 time.
De tages op med hulske og lægges i krukke, overhældes med lagen og står tildækket i andre 14 dage.
Nu hældes lagen fra, koges op, afsvales og tilsættes ½ dl god rom eller arrak og en halv stang flækket vanilje.
Lagen hældes atter over frugterne.
Som man vil forstå, er denne opskrift kun for folk, der ganske bestemt ved, at de skal være hjemme fjorten dage i højsommeren.
På den anden side er resultatet umagen værd - Det er en lækker dessert.
Valnødderne skulle være klar til at blive høstet sidst i
juli eller måske lidt før.
Info: Valnøddetræet er kendt siden middelalderen og ved Svendborg er fundet 700 år gamle valnøddespån.
Frugten er kendt i farmakologien og bladene sælges endnu på nogle apoteker. I et skrift fra 1648 læser man: "Enhver forsigtig og forstandig husmoder nedsylter ved Skt Hans de grønne umodne valnødde-frugter, som værner mod pest og styrker maven". Det bruger man stadig på Ærø.
Barken og frugtskallen indeholder stærke pigmenter, der i århundreder er brugt til at farve uldgarn i nuancer af brunt. Også hår og skæg farves af udtrækket, ligesom huden kan gøres sortbrun af valnødsaft. De grønne skaller og tørrede blade farver snapsen sort, og H.C. Andersen fortæller et sted om skikken at drikke sort snaps i sørgetiden.