Det klassiske,
svenske runde brød bagt med rugmel, er lidt sødt og krydret i smagen. Nyd det
med smør og evt. ost til en kop te eller kaffe.
2 brød. Arbejdstid:
30 min. Hævetid: ca 1½ time. Bagetid: ca. 25 min. Fryseegnet.
2½ dl hvidtøl
1 dl mørk sirup
2½ dl mælk
75 g gær
2 tsk salt
2 spsk eddike
500 g groft rugmel
½ spsk stødte
anisfrø
½ spsk stødte
fennikelfrø
2 tsk hel kommen
100 g syltet
pomerans- eller appelsinskal
ca. 350 g hvedemel
*
Lun øl, sirup og
mælk, til det er fingervarmt.
Smuldr gæren i lidt
af den lune væske og rør den ud.
Tilsæt salt og
eddike.
Bland rugmel med
krydderier og finthakket syltet citrusskal.
Rør mælkeblandingen
i og tilsæt gradvist hvedemelet.
Ælt dejen grundigt
og lad den hæve tildækket ca. 45 min.
Form to runde brød.
Sæt dem på en
bageplade med bagepapir og lad brødene efterhæve ca. 30 min.
Prik brødene med en
gaffel og sæt dem i ovnen ved 225 °C.
Bag dem ca. 25 min.
Pensl dem med koldt
vand, mens de er rygende varme og afkøl brødene på en bagerist.