(1 brød)
½ l lunkent vand
50 g gær
175 g rugmel
175 g rugsigtemel
2 spsk olie
1-2 tsk salt
350-500 g hvedemel
lidt rugmel til pynt
vand eller mælk til pensling
Gæren smuldres i et dejfad og røres ud i 3 dl af det lunkne vand. Tilsæt rugmel og rugsigtemel, og rør det sammen til en dej. Lad dejen hæve under et klæde i 1 time på et lunt sted.
Rør resten af vandet, olien, salt og det meste af hvedemelet i. Ælt dejen godt, og lad den hæve i 1 time under et klæde. Ælt derefter dejen på et meldrysset bord, og tilsæt om nødvendigt lidt mere hvedemel. Husk, at rugmelsdej altid er lidt fugtig. Form dejen til et stort, ovalt brød. Læg det på en smurt bageplade. Lad brødet efterhæve under et fugtigt klæde i 30 min.
Rids et rudemønster med en skarp kniv. Brødet pensles med vand eller mælk, og et tyndt lag rugmel drysses over. Bag brødet ved 200º i ca. 1 time på nederste rille.
Hvis man gerne vil have en hårdere skorpe, kan man lade brødet efterhæve uden klæde. Så bliver skorpen mere tør, og det bliver også lettere at ridse mønster i overfladen.