A:
1 ½ l lunken vand
Surdej ( en god stor kop )
600 g skårne rugkerner
150 g rugmel
750 g hvedemel
B
½ l lunken vand
3 spsk groft salt
1 kg rugmel
A: blandes sammen i en stor gryde/skål og hviler tildækket i 12-24 timer.
B: blandes i A. En god stor kop surdej tages fra i et glas og dækkes med groft salt. Låg sættes på og sættes i køleskab.
( Surdejen skal helst benyttes inden 1 ½ md. ).
Resten af dejen fordeles i to 2 ½ l. forme og hæver ca. 2-6 timer.
Bages 1 ½ time ved 200°C. på nederste rille.
Tages ud af formene og sættes på risten med bunden opad.
Bages videre i 10 min.
Sprøde rugbrødskiks: Rugbrødet skæres i meget tynde skriver og bages sprøde i ovnen med smeltet smør.