50 g smør
1 dl vand
¼ tsk salt
60 g hvedemel (1 dl)
2-2 ½ æg (¾ dl)
Fyld:
½ l. vaniljeis eller 2 ½ dl piskefløde
Endvidere:
125 g ren mørk chokolade
Kom smør og vand i en gryde og bring det i kog.
Rør melet i og rør kraftigt, til opbagningen er glat og ensartet og slipper skeen.
Tag gryden fra varmen og lad dejen svale under omrøring.
Rør det sammenpiskede æg i, lidt ad gangen, rør nogle min efter det sidste er tilsat.
Dejen skal være tyk og blank.
Sæt ovnen på 225°C.
Smør en bageplade eller beklæd den med bagepapir.
Sæt dejen på i boller som små valnødder, med en sprøjtepose eller med to teskeer.
Bag bollerne på næstnederste rille i ovnen ca 20 min.
Luk ikke op for ovnen de første 10 min af bagetiden, så kan bollerne falde sammen.
Lad dem køle af utildækkede på en rist.
Skær en åbning i siden af bollerne. Brug en skarp kniv.
Smelt chokoladen over vandbad.
Fyld bollerne med is eller flødeskum og stil dem oven på hinanden som en lille pyramide, enten på et fad eller på hver sin asiet.
Beregn 4-5 profiteroles pr. person. Hæld den smeltede chokolade over og servér straks.
Tips: Profiteroles kan også fyldes med fromage eller kagecreme og flødeskum og pensles hver især med smeltet chokolade. Så skal de først spises, når chokoladen er stivnet. Fyld dem senest muligt, fiteroles bliver bløde af at stå.