10 personer - brunch - meget mere end 40 vil få orke at bage pandekager til. Der er her tale om små tykke amerikanske pandekager, hævet med gær. De er ikke så velegnede til frysning, men almindelige tynde pandekager kan bages i god tid, fryses (eller stå i køleskabet fra dagen før) og så lunes i ovnen ved servering. Solbærrene skal laves mindst dagen før. Hvis man vil, kan man reducere æggene og erstatte dem med æggehvide, men smagen er lidt anderledes.
60 g hvedemel
70 g grahamsmel
1 spsk sukker
½ tsk salt
3 dl sødmælk
10 g gær
2 æg
20 g smør
Bland meltyperne med sukker og salt.
Rør gæren ud i lidt af mælken og rør den i melet.
Tilsæt langsomt mælk, så dejen ikke klumper, og pisk til sidst æggene i.
Lad dejen hæve i 30 minutter.
Gnid en pande (fx teflon) med lidt af smørret og steg små pandekager.
En spejlægpande gør det lettere at lave ensartede pandekager.
Syltede solbær:
200 g frosne eller friske solbær eller bærblanding
100 g sukker
evt. 2-3 spsk rom
Solbærrene sættes over i en gryde med sukkeret.
Når det koger, svinges de rundt og koger i to-tre minutter.
Der slukkes, og det afkøles til næste dag.
Kan smages til med lidt rom og hældes over pandekagerne.
¤