1 stk brød
75 g smør
¾ liter mælk
25 g gær
1 ½ tsk sukker
1 spsk groft salt
500 g sigtet spelthvedemel
ca. 700 g hvedemel
Pensling: vand
½ spsk groft salt og 1 spsk tørret rosmarin
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken.
Hæld blandingen i en stor skål og rør gæren ud heri.
Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage).
Slå dejen godt sammen med en grydeske.
Fordel dejen i 2 store skåle og dæk dem med fx låg.
Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 3 timer.
Tag al dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
Tilsæt evt. resten af melet.
Form dejen til 6 lige store boller.
Læg bollerne på en plade med bagepapir - læg dem, med ca. 2 cm's afstand, så de danner et stort brød.
Lad brødet efterhæve tildækket i ca. ½ time.
Pensl det med vand og drys 3 af bollerne med en blanding af salt og rosmarin.
Prik alle bollerne tæt med en kødnål og bag brødet midt i ovnen ca. ½ time ved 200°
Tip: I stedet for sigtet spelthvedemel kan man anvende andre typer sigtemel.
Brødet er fryseegnet.