200 g knækkede rugkerner
2 ½ dl vand
250 g skrællede kartofler
6 dl vand
15 g gær
1 spsk groft salt
500 g groft rugmel
400 g sigtemel
olie til de 2 forme
Kog rugkerner og vand ( 2 ½ dl) sammen i ca. 1 minut, og lad blandingen blive kold.
Kog kartoflerne i 6 dl usaltet vand.
Si kogevandet fra og lad det blive lunkent (ikke over 32°C)
Mos de afkølede kartofler.
Rør gæren ud med 4 ½ dl kartoffelvand.
Rør mosede kartofler, rugkerner, salt og hvedemel i gærvæsken og ælt alt til en glat dej, som hæver i ca. 2-3 timer til dejen har dobbelt størrelse.
Derefter æltes dejen igennem og presses ned i 2 letsmurte bageforme, der rummer ca. 1 liter hver.
Glat dejen med en ske, dyppet i vand, og drys evt. med hvedemel eller knækkede rugkerner, udblødt i vand.
Lad brødene hæve til dobbeltstørrelse ca. 2 timer - og bag den i en forvarmet ovn, ca. 1 time ved 200°C.
Tips: Et saftigt og holdbart madbrød, der kan skæres i tynde skiver uden at smuldre.