1 ½ pakke aktiv tørgær
½ kop vand (lunken)
Overtræk/glasur:
2 kopper mælk kogt og afkølet til lunken
1 æg (pisket)
2 kopper suker
smuttede og hakkede mandler (mandelsplitter)
1 tsk salt
flormelis
1 tsk stødt kardemomme
5 æggeblommer
8 til 9 kopper sigtet hvedemel
1 kop smeltet smør
Opløs gæren i det lunkne vand.
Rør mælken i med sukker, salt, kardemomme, æg - og nok hvedemel (ca. 2
kopper) til en let dej (pandekagetyk dej).
Pisk indtil dejen er blød og elastisk.
Tilsæt ca. 3 kopper hvedemel og pisk igennem, dejen skal være helt glat og
blank.
Tilsæt smeltet smør.
Pisk igen til dejen er blank og glat.
Rør det overskydende hvedemel i, indtil dejen bliver stiv.
Vend dejen ud på bordpladen, som er letstrøget med hvedemel.
Tildæk og lad det hvile i 15 min.
Ælt dejen til den er blød og satinagtig.
Fyld dejen i en smurt skål, vend dejen så den har en smurt top.
Tildæk dejen med et viskestykke og lad den hæve til dobbelt størrelse.
Bank dejen ned og lad den igen hæve til dobbelt størrelse.
Vend dejen ud på bordpladen, som er letstrøget med hvedemel.
Form dejen til to flettede brød eller til en kringleform (saltkringle form).
Smør overfladen med det piskede æg og mandelsplitterne.
Bages i en 170ºC varm ovn i ca. en time.
Pas på med ikke at overbage brødet, hvis du kan li' blødt og let klægt
brød.
Når du tager det færdige brød ud af ovnen drysses det med flormelis.