Til 3 brød
4 ½ dl sødmælk
1 dl fløde
50 g margarine
50 g gær
1 lille tsk kardemomme
1 lille tsk salt
1 spsk sukker
knapt 1 dl rosiner
2 æg
1 kg hvedemel
Mælk, fløde og margarine lunes i en anelse i en kasserolle til margarinen er smeltet.
Gæren smuldres i et stort lerfad og kasserollens indhold røres heri.
De øvrige ingredienser tilsættes, melet kommes i lidt efter lidt.
Dejen æltes og slås godt sammen, den skal være fast, men ikke for hård.
Eventuelt spares lidt af melet og drysses over dejen, som hæver et lunt
sted i ca. 45 minutter.
Dejen lægges ud på bordet og æltes atter igennem, eventuelt med lidt mere hvedemel, den skal slippe fingrene.
Dejen deles i tre, der hver rulles til en tyk pølse.
Brødene formes således:
I den ene ende af hver dejpølse laves med hånden en ret dyb rille.
Dejpølsen rejses nu på højkant og trykkes lidt mere flad og rund, medens den sidste ende ved rillen, drejes en halv omgang og trykkes fast ovenpå
brødet som en hat (eller man kan blot sætte en lidt mindre dejbolle ovenpå det runde brød).
Der pensles med pisket æg og skæres et kors foroven med en skarp kniv.
Efterhæver evt. og bages derefter ved 200ºC på næstnederste rille i
ovnen.
Brødene hæver ganske meget i ovnen og det er bedst at bage dem i
bradepanden.