Gode grove boller med smag og fylde. Nyd bollerne til et
morgenæg, med pålæg til frokost, i madpakken og som tilbehør til en grønsagssuppe
eller middagssalat. Gode boller til alle dagens måltider. 18 boller. Arbejdstid:
30 min. Hævetid: ca. 1 døgn. Efterhævetid: ca. 2 time. Bagetid: ca. 25 min. Fryseegnede
- se TIP
#
Dag 1:
200 g skåret eller knækket rug
2½ dl vand
Fordej:
15 g gær
4 dl koldt vand
300 g fuldkornsrugmel
1 spsk salt
Dag 2:
½ dl olie
300 g hvedemel
Drys:
lidt rugmel
*
Dag 1: Bland
skåret eller knækket rug med vand i en skål, og lad det trække tildækket i
køleskabet til næste dag.
Rør smuldret gær ud i koldt vand, og tilsæt rugmel og salt.
Rør godt sammen.
Sæt også denne blanding i køleskabet til næste dag, (ca.
15-20 timer).
Dag 2: Ælt de
udblødte kerner sammen med fordejen og olie.
Tilsæt gradvist hvedemelet, og ælt dejen længe og helst på
maskine.
Ælt i ca. 15 min, og tilsæt evt. lidt mere olie, hvis dejen
bliver for fast.
Form 18 boller med våde hænder, og læg dem på 2 bageplader
med bagepapir.
Drys med lidt rugmel, og lad bollerne hæve tildækket i ca. 2
timer ved stuetemperatur.
Sæt bagepladerne i ovnen ved 175 °C med varmluft, og bag i
ca. 25 min. til bollerne er gennembagte. Afkøl bollerne på en bagerist.
TIP: Læg bollerne i fryseposer, mens de endnu er lune, og
derefter straks i fryseren.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin