50 g gær
2 dl lunken vand
2 æg
75 g smør
1 tsk salt
ca. 500 g hvedemel
Til indrulning: 100 g smør
Pensling: sammenpisket æg
Pynt: birkes
Udrør gæren med lunkent vand. Tilsæt æggene.
Smørret smuldres nu i halvdelen af melet og rør dette i gærblandingen samen med saltet.
Slå mere hvedemel i dejen og tag den ud på bordet.
Ælt den med så meget hvedemel at dejen stadig er blank og smidig.
Sæt dejen lunt til hævning i ca. 45 minutter.
Slå dejen ned og ælt den igennem, evt med lidt mere hvedemel.
Udrul dejen på et meldrysset bord til et rektangel.
Skær iskold smør i tunde skiver og læg dem ved siden af hinanden på ⅔ af dejen.
Fold den smørfri dej halvt ind over den smørbelagte del, og fold den anden side over.
Udrul dejen igen, og fold endestykkerne ind over hinanden.
Vend dejen ½ omgang og gentag udrulningen og sammen foldningen 2 gange.
Skær dejen igennem på langs.
Udrul hvert rektangel til en stang, ca. 60 cm lang.
Skær den i ca. 5 cm brede stykker.
Læg stykkerne på plade til efterhævning på et ikke for varmt sted i ca. 15 minutter.
Tænd ovnen og indstil den på 225ºC.
Pensl stykkerne med sammenpisket æg og drys med birkes.
Bag brødene midt i ovnen i ca. 15 minutter.