1 ½ dl vand
1 dl tykmælk
10 g gær
1 tsk sukker
150 g hvedemel
120 g knækkede hvedekerner
2 dl vand
2 dl lunken vand
10 g gær
1 ½ tsk salt
1 spsk fedtstof
275 g grahamsmel
300 g hvedemel
Surdej: Gæren røres ud i vand og tykmælk.
Sukker og hvedemel tilsættes. Dejen slås sammen med en grydeske.
Tildækkes med et grydelåg eller plastfolie og stilles ved stuetemperatur
i ca 24 timer.
Iblødsætning: Vandet hældes over de knækkede hvedekerner.
Trækker i 12-24 timer.
Dej: Hvedekerner, grahamsmel, hvedemel, fedtstof, gær og salt kommes i surdejen.
Lunkent vand tilsættes.
Dejen slås sammen med en grydeske. Hvis dejen er for blød, tilsættes
ekstra hvedemel (pas på ikke, at komme for meget i).
Dejen æltes færdig (ca 200 tag).
Hæver til dobbelt størrelse i 1-1 ½ time på et lunt sted.
Luften trykkes ud af dejen, der formes til 18 boller eller 2 brød.
Efterhæver i ca 30 min.
Bages ved 200ºC i ca 20 min.
Ovnen sættes op til 225ºC de sidste 5 min., hvis bollerne er meget lyse.
Brød bages i ca 45 min.