Dej:
250 g hvedemel
1 nipsalt
½ vaniljestang eller ½ tsk revet
citronskal
100 g flormelis
200 g smør
1 æggeblomme
1 spsk vand
Fyld:
250 g sukker
250 g mandelflager eller hakkede mandler
180 g smør
4 spsk honning
4 spsk piskefløde
50 g hakket pommerans
50 g hakket sukat
evt. 4 spsk frugtbrændevin
Dejen:
Sigt hvedemel og salt i røreskålen. Skær det kolde smør i tern.
Tilsæt vaniljekorn/revet citronskal og flormelis og kør det til brødkrummer. Tilsæt æggeblommen og bland hurtigt. Saml dejen uden at ælte for meget.
Pak dejen i film eller plastpose og stil den i køleskab mindst 1 time og gerne natten over før brug.
Fyld:
Bland alle ingredienserne i en tykbundet gryde og varm forsigtigt op under omrøring, til sukker og honning er smeltet, og massen er sammenhængende.
Rul dejen tyndt ud, godt 24 x 36 cm, og læg den på bagepapir på en bageplade. Ret evt. dejen lidt til og tryk den tykkere i kanten, så fyldet ikke løber ud.
Brug evt. afskårne rester rullet til en lille pølse som en slags vold.
Prik den og bag den ved 180° i 12-15 min., eller til den er let gylden, men ikke helt færdigbagt. Tag den ud og lad den køle lidt af.
Pensl bunden med ribsgelé og fordel florentinermassen over bunden, men hold den lidt fra kanten. Sæt pladen tilbage i ovnen og bag den videre i 15-20 min., eller til massen begynder at boble og er gylden, blank og karamelliseret.
Tag pladen ud og lad kagen køle af. Skær kanterne af og skær resten i snitter på ca. 5 x 7 cm. Dyp evt. to hjørner på skrå i chokolade.
Tips: Hvis midten er knap så bagt som kanten, så lad være med at skære midten ud, men bag den videre, evt. støttet af alufolie i kanterne, så fyldet ikke løber.