½ pakke gær
1 æg
2 tsk salt
8-10 dl hvedemel
1 spsk sukker
100 g koldt smør
2 ½ dl vand
Smuldr gæren og tilsæt salt, sukker og vand, ca. 20ºC varmt.
Rør til gæren er opløst. Tilsæt æg.
Kom melet i lidt efter lidt, beregn 1-2 dl hvedemel til udrulning. Arbejd dejen smidig og blank.
Læg dejen på et meldrysset bord og rul til en firkant, ca. 1 cm tyk, med meldrysset kagerulle.
Det kolde smør høvles med en ostehøvl, og halvdelen af dejen dækkes med smørskiver.
Fold den anden halvdel over og tryk kanterne, så smørret ikke kan krybe ud.
Tryk med let hånd dejen ud til et aflagt stykke.
Bøj den to gange.
Pak dejen ind i plastfilm og lad den hvile 20 min.
Gentag udrulningen og foldningen to gange, lad dejen hvile koldt mellem begge gange.
Rul dejen ud til en firkant på 20x50 cm, ca. ½ cm tykkelse. Skær med let hånd nogle firkanter ud, 10x10 cm, og del dem på skrå til trekanter.
Tryk hver trekant en smule ud og rul dem sammen fra den brede ende.
Bøj croissanterne let og læg dem på bagepapir.
Lad dem hæve under et klæde i ca. 20 min.
Pisk ægget sammen og pensl. Strø evt. med birkes.
Bag ved 250ºC i ca. 10 min.