25 g smør
2 dl mælk
¾ dl kærnemælk
12 g gær (¼ pakke)
1 tsk sukker
¾ tsk groft salt
400 g hvedemel
3 plader frossen, optøet butterdej (ca. 275 g)
Pensling:
Sammenpisket æg
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken.
Hæld blandingen i en skål og tilsæt kærnemælken.
Rør gæren ud heri.
Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt hvedemel tilbage).
Slå dejen godt sammen.
Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 ½ time.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
Tilsæt evt. resten af melet.
Læg de 3 plader butterdej oven på hinanden og rul dem ud til en firkantet plade (ca. 40 x 40 cm).
Skær hjørnerne af, så pladen bliver rund (ca. 40 cm i diameter).
Rul gærdejen ud til en rund plade af samme størrelse og læg den oven på butterdejen. Del den dobbelte dejplade i 12 lagkagesnit.
Rul lagkagesnittene fra den brede ende, så butterdejen vender udad. Stil "croissanterne", på spidsen, på plader med bagepapir.
Lad "croissanterne" efterhæve tildækket i ca. ½ time.
Pensl med æg og bag "croissanterne" midt i ovnen.
Bagetid: ca. 12 min. ved 225°.