En opskrift på brød der ikke skal æltes. Brødet hæver natten
over, så du nemt får lækkert friskbagt brød næste morgen
Det klister og er tungt og besværligt, og det tager så lang
tid at ælte brød ordentligt igennem. Er det også dine undskyldning for ikke at
bage dit eget brød?
Nu har du altså ikke længere nogen undskyldning, for her får
du en super nem opskrift på hjemmebagt brød der ikke skal æltes.
Skal du have nybagt brød til morgenmad, må du i gang med det
aftenen før, for dette brød skal hæve i ret lang tid. Til gengæld er
arbejdstiden minimal, fordi du ikke skal ælte dit brød, så det er faktisk et
ideelt brød at servere til morgenmad.
# 1 Brød der ikke skal æltes:
365 g vand
4 g salt
5 g gær
10 g olie
400 g hvedemel, erstat evt. noget af det med grahamsmel, fuldkornsmel, rugmel
eller spelt.
*
Sådan gør du
Hæld alle ingredienserne til dit brød i skålen.
Rør det hele sammen med en dejskraber.
Pak skålen den ind i husholdningsfilm, så dejen ikke tørrer
ud, mens den hæver.
Sæt til hævning, evt. koldt over natten.
Fjern husholdningsfilm, og kom dit brød i en form og sæt det
i en 250 °C varm ovn (ikke varmluft) i 35 min.
Skru ned til 220 °C, vend det varme brød ud af formen og bag
det yderligere 15 min. med bunden opad.
Når dit brød er færdigt, skal det lyde hult, når du banker
på det.
Lad det nybagte brød hvile nogle minutter, inden du skærer
det i skiver.
Server dit hjemmebagte brød med koldt smør og dit
yndlingspålæg.
Tips: En Bread Maker-brødform (som den på billedet) er
rigtig smart til dette brød: brødet samles, hæver og bages i samme form.
Vores bedste bagetips:
Mel
Grove melsorter optager væsken langsommere end hvedemel. Pas
på, at dejen ikke bliver for tør under æltningen, da melet langsomt vil opsuge
væsken, og dejen bliver fastere i løbet af hævetiden. Melmængden afhænger også
af, om man ælter dejen på maskine eller i hånden - maskinen ælter ofte mere mel
i.
Gær og hævetid
Brug mindre gær og længere hævetid. Gærrester kan holde sig
på køl i et par uger i en lille beholder eller pakket i film.
Det søde og det sure
En lille smule sukker og eddike i dejen giver næring til
gæren. Syrnede mælkeprodukter virker også bageforbedrende og giver god smag og
forlænger holdbarheden. Byt gerne op til halvdelen af væsken ud med
surmælksprodukt.
Ovne
Der er stor forskel på ovne, så du skal altid tjekke dit
bagværk, når totredjedele af bagetiden er gået.