(2 brød)
Et godt brød til madpakken. De mange forskellige melsorter giver brødet en fin smag.
5 dl vand eller skummetmælk
25 g gær
4 spsk olie
1-2 tsk salt
175 g rugmel
3 dl bygmel
175 g grahamsmel
200-250 g hvedemel
Varm væsken op, til den er lunken. Imens smuldres gæren ned i et dejfad. Hæld væsken over. Tilsæt olie, salt, rugmel, bygmel og grahamsmel. Rør dejen sammen, og tilsæt det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt igennem, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve under et klæde i ca. 2 timer ved stuetemperatur.
Ælt dejen smidig på et meldrysset bord. Skær dejen over i to lige store stykker, og form dem til aflange brød, der lægges i to velsmurte forme. Lad brødene efterhæve under et klæde i 45 min. på et lunt sted.
Bag brødene på midterste rille ved 175° i ca. 1 time. Når de er færdigbagt, tager man dem ud af for"mene, pakker dem ind i et viskestykke og lader dem køle af på en rist.