Rustikke brød med masser af smag. Du kan krydre dejen, eller
give brødene mere fylde med nødder, frø og kerner.
2 runde brød. Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 1½ time. Bagetid:
30 min. Fryseegnet.
#
25 g gær
6 dl vand
3 spsk olie gerne nøddeolie
3 spsk lys sirup eller ahornsirup
1 spsk salt
250 g rugmel
250 g sigtemel
ca. 500 g hvedemel
*
Opløs gæren i lunt vand (maks. 37 °C), og tilsæt olie,
sirup, salt, rugmel og sigtemel.
Ælt hvedemelet i dejen hold evt. lidt tilbage.
Ælt dejen godt igennem i 5 min. med maskine eller 10 min. i
hånden.
Del dejen i to portioner, og tilsæt evt. den ønskede smag
(se variationer nedenfor).
Læg de to dejkugler i hver sin skål, dæk med film, og lad
dem hæve 1 times tid.
Ælt de to deje let igennem på et meldrysset bord, og form
dem til runde brød.
Læg dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve
tildækket i ca. 30 min.
Drys brødene med mel, og rids dem på kryds og tværs med en
skarp kniv.
Sæt dem i ovnen ved 250 °C, og skru straks ned til 200 °C.
Lad dem bage i 25-30 min.
Bank i bunden af brødene med knoerne det skal lyde hult.
Læg de færdigbagte brød til afkøling på en rist.
Variationer til 1 brød:
Valnøddebrød: Tilsæt 125 g hakkede valnødder
Grovbrød: Tilsæt 125 g 5-kornsblanding
Kommenbrød: Tilsæt 1 spsk kommen
Krydret brød: Tilsæt ½ tsk stødt koriander, ½ tsk stødt
fennikel og ½ tsk stødt kardemomme
TIPS: Lad dejen hæve køligt natten over, så får det endnu
mere smag.
Sirup kan erstattes med honning, og sigtemel kan erstattes
med speltmel eller durum.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin