Serveres med smør og marmelade til te eller ostebordet.
2 brød. Tilberedningstid: 20-25 min. Hævetid, i alt: 1¼ time.
Bagetid: ½ time. Fryseegnet.
#
50 g smør eller margarine
2½ dl vand
50 g gær
1 stor appelsin
2 tsk salt
2 dl kærnemælk
1 dl knækkede hvedekerner
250 g grahamsmel (4 dl)
250 g rugmel (4 dl)
ca. 350 g hvedemel (6 dl)
1 æg til pensling
*
1. Smelt fedtstoffet og tilsæt vandet.
Lad blandingen blive fingervarm.
Opløs gæren heri.
2. Tilsæt saften fra appelsinen, salt og kærnemælk.
Skræl det gule af appelsinskallen og hak det derefter fint.
Kom det i dejfadet.
3. Rør de knækkede hvedekerner, grahamsmel og rugmel i og
tilsæt hvedemelet lidt ad gangen til dejen er smidig.
Lad den hæve tildækket på et lunt sted i 45 min.
4. Del dejen i to portioner og form og tril dem til ovale
brød.
5. Lad brødene efterhæve på bagepladen belagt med bagepapir
i en halv time.
6. Snit et rudemønster med en skarp kniv på overfladen af
brødene.
Pensl med sammenpisket æg og bag brødene ved 200 °C i ca. ½
time.
Lad dem svale på en bagerist.
Variation: Erstat rugmelet med tilsvarende sigtemel, så
fremkommer et lysere brød.