Oprindeligt var en Æbleskive en skive æble vendt i hvedemel og æg og derefter stegt på en pande. Siden hen har man jo som bekendt brugt betegnelsen for de mere kendte stegte kugler med et stykke æble eller æblemos i.
På Ærø kommer man imidlertid sveskemos i æbleskiverne. En ide, som givet stammer fra Sønderjylland.
15 æg
1 l. skummetmælk
750 g hvedemel
100 g gær
Salt
1 ½ kg svesker
Ribssaft
Sukker
Svinefedt
Tilbehør: Sukker
Æggeblommerne røres med salt.
Mælken lunes og gæren udrøres heri.
Gær mælk og hvedemel røres skiftevis i æggeblommerne.
Æggehviderne piskes stive og vendes i dejen.
Dejen stilles til hævning i ca. 30 min.
Sveskerne opblødes og koges i ribssaft til mos.
Sukkeret tilsættes.
Svinefedtet smeltes i en lille gryde og en smule kommes i hvert at hullerne på den varme æbleskivepande.
Dejen hældes i, så hullet er knapt fyldt og straks efter stikkes en teskefuld sveskemos ned i midten og æbleskiverne kan vendes og bages færdige.
Æbleskiverne serveres ved juletid til en kop kaffe og spises med sukker.