2 dl hele korn af rug eller hvede
4 dl groft rugmel
13 dl vand
2 pakker gær 100 g
½-1 dl sirup
4 tsk salt
2 spsk eddike
2 l. rugsigtemel
4 dl hvedemel
smør eller margarine til formene og til pensling
1 spsk varmt vand
Hæld rug- eller hvedekorn, rugmel og vand i en gryde.
Lad det stå 12 timer så kornene bliver bløde.
Kog det op under omrøring og lad det simre under låg i 5 minutter.
Hæld det op i en skål og lad det køle til fingervarme.
Rør gæren ud med lidt vand og kom blandingen i skålen.
Tilsæt sirup, salt, eddike og rugsigtemel, lidt ad gangen.
Arbejd dejen godt sammen i 5 minutter og tilsæt lidt hvedemel så dejen
bliver fast.
Lad den hæve et lunt sted under et klæde i 1 time.
Ælt dejen på et melet bord og tilsæt mere hvedemel, hvis det behøves.
Dejen skal være så fast, at den beholder formen uden at flyde ud.
Del dejen i 3 lige store dele og form dem til pæne brød.
Smør aflange forme, ca 1 ½ l. eller en bradepande og drys med hvedemel.
Læg brødene i formene og lad dem hæve 30-40 minutter.
Bages ved 200°C i ca. 50 minutter til de har fået farve.
Smelt lidt fedtstof, kom lidt vand i og pensl brødene.
Pak dem i viskestykker og evt. et tæppe, så de køler langsomt.
Tips: Bag brødene 1-2 døgn i forvejen.
Så modnes de og bliver saftige og gode.