(2 små (900 g) eller 1 stort brød (1 ¾ kg))
50 g gær
4 ½ dl mælk eller en blanding afvand og mælk
2 tsk salt
1 spsk sukker
600-725 g hvedemel
Varm væsken en smule op, og rør den smuldrede gær ud i den. Tilsæt salt og sukker. Rør det meste af melet i, men kun så meget, at dejen stadig er smidig og let at arbejde med. Ælt dejen med hænderne eller i en køkkenmaskine i ca. 10 min. Tilsæt om nødvendigt mere hvedemel. Dæk fadet med film, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 ½ time på et lunt sted. Hvis du vælger at lade dejen hæve et køligere sted, tager det længere tid. Den første hævning kan tage op til 34 timer. Slå dejen ned, og lad den efterhæve til dobbelt størrelse. Det giver et brød med finere porer og en bedre smag.
Læg dejen på et meldrysset bord. Del den i to stykker, hvis du foretrækker to mindre brød. Tryk dejen flad, og fold den ind over hinanden i tre lag, og læg brødene i to smurte forme med sammenføjningen nedad. Lad brødene hæve, til de fylder formen halvt. Brødene pensles med olie og dækkes med alufolie smurt med olie. Sæt formene på en bageplade, og læg en plade i formens størrelse over, og dæk med noget tungt.
Bag sandwichbrød ene ved 220º i ca. 35-45 min. Kig til brødet efter 30 min. Hvis det ikke er blevet let gyldent, så tag det ud af formen, og lad det bage videre, indtil det er gyldent. Brødet skal lyde hult, når man banker på undersiden. Pak brødet ind i et klæde, og lad det hvile til næste dag.
Serveringsforslag:
Til engelske sandwich skal brødet helst være daggammelt, så det er lettere al skære i helt tynde, pæne skiver. Smør brødet med blødt smør, så krummen ikke går i stykker. I England skærer man notmalt skorpen af brødet og laver sandwich i flere lag. Når sandwicherne er smurt, pakker man dem ind i film og lægger dem i let pres (under en bog el. lign.) i nogle timer.
- Kødpålæg, blød blåskimmelost, hakkede valnødder, hakkede, friske krydderurter, salt og peber.
- Rester af kogt fisk blandet med lidt mayonnaise smagt til med hvidløg, hakket ansjos, citron, dild, salt og peber.
- Tunfisk vendt i mayonnaise og cremefraiche, evt. hakkede grønsager, salt, peber og agurkeskiver.
- Kylling, fintstrimlet salat, mayonnaise smagt til med stærk sennep, hakket purløg, friske krydderurter, salt og peber.
- Sandwich i to lag: smør mayonnaise på hver skive, og læg salat, sprødstegt bacon og tomatskiver imellem lagene.