Denne klassiske salsa, også kaldet 'Salsa Ranchera', findes på bordet i ethvert hjem og på enhver restaurant. Man siger, at indholdet ændres lige så hurtigt som et knips med fingrene. Men den er stadig lækker. Der er nok salsa til 6-8 personer i denne opskrift.
6 tomater, flået, renset for kerner og i tern
1 mellemstort rødløg, finthakket
2 fed hvidløg, knust
2 spsk friskpresset limesaft
2 grønne chilier, renset for kerner og meget finthakket
4 spsk hakket frisk koriander
salt og friskkværnet sort peber
Bland alle ingredienserne sammen, kom blandingen i en skål og stil det på køl i 1 time.
Salsa er det spanske ord for "sauce". Det er ikke den slags jævne, flydende sauce, som vi er vant til, men en pikant blanding af finthakkede grønsager, urter og måske frugt, der er meget populært i Latinamerika, især Mexico. Det er et vidunderligt tilbehør til alle typer grillet fisk og kød.