Kom nye kartofler i gryden, og giv dem et tvist med
krydderurter og rygeost.
Saltkogte kartofler
Denne opskrift kommer fra 1800-tallets New York. Salt var
noget, man udvandt ved at indkoge marskvand, og de irske saltarbejdere
medbragte kartofler hver dag, som de plumpede i vandet og nød til deres
frokost. Metoden gør kartoflerne super-cremede i konsistensen.
2 personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 15
min. Kogetid: 20 min.
#
350 g nye kartofler med skræl
4½ dl vand
¾ dl groft salt
25 g smør
friske krydderurter (dild, persille, estragon eller purløg)
peber
*
Vask kartoflerne.
Bring vandet i kog, og tilsæt salt.
Kog det igennem til, saltet er opløst.
Tilsæt kartoflerne, og lad dem simre møre -15-20 min.
Hæld kartoflerne i et dørslag.
Læg smørret i gryden, og lad det smelte ved svag varme.
Tilsæt kartofler, friskhakkede krydderurter og friskkværnet
peber.
Vend rundt, og server straks.
TIPS: Det er vigtigt at kartoflerne har skræl på - ellers
vil de optage for meget salt.
Knuste kartofler med
rygeost og ramsløg
2 personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 20
min. Kogetid: 20 min.
#
300-400 g nye kartofler
½ liter vand
½ spsk groft salt
1 lille bundt ramsløg
75 g rygeost
3 spsk yoghurt eller cremefraiche
salt og peber
*
Skrub eller skrab kartoflerne rene, og kog dem møre i saltet
vand i 18-20 min.
Skyl og tør ramsløgene, og hak dem fint.
Rør dem sammen med rygeost og yoghurt eller cremefraiche,
salt og peber.
Hæld vandet fra kartoflerne, når de er møre, og vend
kartoflerne i dressingen, samtidig med at de knuses let med en gaffel.
Smag til med salt og peber, og server straks.
TIPS: Ramsløg kan du finde i skoven eller hos en
velassorteret grønthandler forår/tidlig sommer. Smagen minder om en mild
hvidløgspurløg, og blomsterne kan også spises. Erstat evt. med hvidløgspurløg
eller lidt knust hvidløg og fintsnittet purløg eller forårsløg.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin