brød
Let surdej:
30 g gær
2 dl lunkent vand
150 g hvedemel
1 knsp. salt
Dej:
3 dl lunkent vand
2 tsk salt
½ dl olie
ca. 675 g hvedemel
Let surdej:
Smuldr gæren i vandet, rør hvedemel og salt i. Dæk skålen til og stil den ved ca. 20ºC i 10 - 12 timer.
Selve dejen:
Rør vand, salt og olie og ca. 500 gr. hvedemel godt sammen i en skål. Rør surdejen i og kom mere hvedemel i, til dejen har en passende konsistens. Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord og lad den hæve i skålen et lunt sted i ca. en time. Ælt dejen let igennem og del den i to. Form hvert stykke til en kugle og lad den hvile på køkkenbordet i ca. 10 minutter. Form kuglerne til to brød og lad dem efterhæve på pladen ca. 45 minutter. Rids dem med en skap kniv og drys med lidt hvedemel. Sæt brødene i ovnen ved 225ºC og bag dem ca. ½ time på nederste ovnrille til de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.
Som madbrød eller med en god ost eller lignende.