2 ½ kg faste kartofler
salt og peber
reven muskatnød
4 æg
½ l piskefløde
½ l mælk
4 fed hvidløg
8 spsk smør
300 g reven gruyére eller emmentalerost
Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver, som skylles over med koldt vand og tørres grundigt i et viskestykke eller lignende.
Kom kartoffelskiverne i en skål og bland dem godt med salt, peber og reven muskatnød.
Pisk æggene sammen med fløden og mælken og tilsæt en anelse salt.
Gnid et stort, fladt ovnfast fad over med hvidløgsfedet og smør det med halvdelen af smørret.
Anbring kartoffelskiverne taglagt og i tre lag i fadet. Mellem hvert lag hældes lidt æggeblanding over, og der drysses med noget af den revne ost.
Slut med et tykt lag ost og fordel resten af smørret herover i små flager.
Sæt fadet i en 180º varm ovn og lad gratinen bage i 1 time.
Hvis overfladen ser ud til at blive for mørk, kan man dække gratinen med lidt alufolie, som så fjernes igen de sidste minutter.
I alle årene fra 1349 til 1830 bar den franske kronprins altid titlen »Dauphin«. Om denne franske kartoffelgratin stammer fra hofkøkkenet, skal være usagt, men den smager i det mindste godt nok til at være en kronprins værdig.