2 tsk sukker
10 g margarine
2 ½ dl kogende vand
2 ½ dl mælk
15 g gær
¼ dl lunkent vand
500 g hvedemel
Kom sukker og margarine i et fad, hæld det kogende vand og mælken over.
Hæld det lukne vand over gæren, rør et par minutter og tilsæt.
Sigt det meste af melet i væsken og rør el. slå den til en dej.
Dejen er færdig når den glat og smidig, og med lethed slipper fadet.
Der må ikke kommes mere hvedemel i end at man stadig kan ælte dejen, derfor må man prøve sig frem og ikke drysse alt for meget hvedemel i på en gang.
Bred dejen ud i en velsmurt form, dæk med et rent klæde og stil dejen til hævning på et godt lunt sted.
For at fremskynde hævningen kan man sætte formen på en rist over dampende vand el. stille den ned i lunkent vand (40°C varmt).
Når dejen har hævet sig omtrent til sin dobbelte størrelse (i løbet af 1 time) skæres en ridse på langs igennem det øverste lag den pensles med vandet el. mælken og sættes ind i en ovn på 220°C.
Brødet skal have rigelig undervarme, indtil det har hævet til sin fulde størrelse og skorpen er dannet.
Bages ca. 1 time.
Tips: et særligt vitaminholdigt franskbrød fås ved at anvende 25 g gær i stedet for 15 g gær.