Optimér din middag med denne lækre flæskestegssauce, lavet
på fond og med stegesky fra flæskestegen. Saucen tager ganske vist lidt tid at
lave, men til gengæld er resultatet det hele værd.
Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 8 pers.
# Ingredienser
Fond:
1,5-2 kg svineben
3 store løg
4 fed hvidløg
2 gulerødder
½ knoldselleri
4 kviste timian (til suppevisk)
3 laurbærblade (til suppevisk)
4 stænger persille (til suppevisk)
10 hele peberkorn
evt. en smule ekstra koncentreret svinebouillon
Sauce:
2 spsk smør
2 spsk hvedemel
1 l svinefond + stegesky
2 dl piskefløde
1-2 tsk salt (efter smag)
1 knivspids peber
Gastrik til tilsmagning
2 dl rødvin
1 dl sherryvinaigre
150 g sukker
* Tilberedning
Fond:
Gør grønsagerne i stand og skær dem i grove stykker.
Kom stegeben og grønsager i en bradepande og brun dem i en
200 °C varm ovn, til benene er godt brune.
Kom det hele i en stor gryde og tilsæt vand til det lige
dækker.
Kom suppevisken ved og lad fonden koge roligt i ca 3 timer.
Si den og kog fonden ned til den smager godt og
koncentreret.
Hvis den smager blegt, kan der tilsættes lidt koncentreret
svinebouillon.
Er man fx 8 pers, skal der beregnes ca 1½ l sauce.
Sauce:
Smelt smørret i en gryde, der kan rumme sovsen.
Tilsæt mel og bag det af, til det har en farve som lys
karamel.
Tilsæt svinefonden mens der piskes. Lad sovsen koge roligt
igennem i en halv time mens der røres af og til.
Når flæskestegen er færdig og hviler, skummes skyen fri for
fedt og tilsættes saucen.
Smag til med salt og peber og evt. en smule gastrik (se tips).
Ribsgelé kan også bruges.
Tilsæt piskefløde og lad saucen koge op.
Giv evt. saucen lidt kulør, hvis den er for lys i det.
Det er kun jul én gang om året…
Tips: Gastrik: Kom rødvin, eddike og
sukker i en lille gryde og kog det til konsistensen er som sirup. Gastrik
bruges til at tilsmage saucer.