Dette lækre grovbrød
er rustikt og indeholder gode råvarer som mørk øl, surdej, grove meltyper og
hasselnødder. Brødet skal blot brydes og spises med tandsmør og en god
vildtspegepølse.
Tilberedningstid: 2
timer, 30 min. 8 pers.
# Ingredienser
SURDEJ:
3 dl vand
1 dl rugmel
1 dl grahamsmel
1 dl hvedemel
GROVBRØD:
3 dl vand
2 dl mørk øl gerne hvidtøl
25 g gær
2 spsk honning
0,5 dl brændenældesalt
(evt havsalt)
0,25 dl olie
2,5 dl surdej
0,5 spsk hele
peberkorn
200 g grahamsmel
100 g rugmel
600 g hvedemel
100 g hasselnødder
* Tilberedning
SURDEJ:
Vand, hvedemel, rugmel
og grahamsmel blandes.
Sættes på køkkenbordet
i plastik beholder med løst låg.
Dejen omrøres mindst
en gang dagligt.
Efter 4-5 dage er
surdejen klar til brug.
GROVBRØD:
Gæret opløses i lunket
vand. Peberkorn knuses og hasselnødder hakkes groft.
Alle ingredienser
blandes, mel og hasselnødder tilsættes til sidst under omrøring.
Dejen æltes i
røremaskine i 20 min. ved middel hastighed.
Lad dejen hæve i 45
min. et lunt sted, på meldrysset bord.
Slå dejen ned og lad
den efter hæve i 30 min.
Tænd ovnen på 250 °C.
Stil egnet gryde i
ovnen og lad den varme sammen med ovnen.
HUSK GRYDELAPPER
Dejen kommes i den
varme gryde og ridses i overfladen.
Dejen bages i gryden
med låg ved 230 °C i 20 min.
Efter 20 min. aftages
låg og brødet bages i yderlig 20 min.
Bankes brødet på
bunden og det skal lyde hult.
Brændenældesalt
# Ingredienser
1 bundt friske brændenælder
½ bundt ramsløg
2 dl havsalt
Evt. andre urter.
* Kom alle
ingredienser i foodprocessoren og mal fint.
Bred urtesaltet ud på
en bageplade og kom det i ovnen ved 50 °C.
Lad det stå til det er
helt tørt.
Se alle opskrifter for børnekokke